Patriarhia Română s-a implicat în contextul crizei provocate de epidemia cu noul coronavirus chinezesc și a făcut numeroase acte caritabile.
Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” - 15 mai 2020, oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, precum și unor spitale confruntate cu lipsa unor echipamente medicale.
Potrivit unui comunicat emis de Biroul de Presă al BOR, în perioada 11-17 mai 2020, a fost oferit un ajutor financiar în valoare de 1.9 milioane de lei, acestor centre de îngrinjire a persoanelor în vârstă sau a celor cu dizabilități. ”Rezultatul total al ajutorului oferit până în prezent la nivelul întregii Patriarhii Române este de 20.896.872 lei. Acesta reflectă sprijinul concret și constant oferit de Biserica Ortodoxă Română societății românești care continuă lupta împotriva pandemiei și a consecințelor sociale ale acesteia”, mai comunică biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Biserica nu este la prima acțiune de acest gen. Activitatea Bisericii în această perioadă, în domeniul filantropiei este una foarte intensă.
Mitropolia Clujului, condusă de mitropolitul Andrei a donat la Spitalul Clinici de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, suma de 181.000 de lei pentru achiziția de materiale sanitare de primă urgență. La această donație în bani, menită să asigure sprijin în achiziționarea de materiale sanitare de primă necesitate, se adaugă și donarea de către Arhiepiscopia Clujului a unui monitor pentru funcțiile vitale Biocare iM 12E, cu accesorii, în valoare aproximativă de 7.000 de lei.
De la începutul acestei epidemii, Arhiepiscopia Clujului, prin cele 4 cantine sociale, la care se adaugă și Cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, precum și prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca, oferă zilnic hrană și asistență la domiciliu pentru 450 de familii sau persoane singure, iar până în prezent ajutoarele au fost în valoare de 45.000 lei.
La Mitropolia Banatului, mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan s-a consultat cu doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara și a decis că este foarte important să se achiziționeze patru aparate de monitorizare a funcțiilor vitale în secțiile de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș și de la Maternitatea Bega. Aparatele au costat 30.000 de euro și au fost deja predate celor două spitale, unde sunt internați pacienți care suferă de Covid19.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a donat Spitalului Județean Suceava două echipamente principale pentru testare COVID-19, precum și kituri de testare pentru 2.000 de probe. Donația a fost evaluată la 100.000 de euro.