Suedia sfidează pandemia! Va deveni noul focar de Covid-19 al Europei?

Există o țară în Europa care nu pare să se teamă de pandemie. Cele mai multe școli, baruri și restaurantele sunt deschise, ca de obicei, deși s-au înregistrat până acum 4 000 de cazuri de îmbolnăvire și 180 de decese.

Măsurile luate de guvern, cel puțin până acum, au fost mai degrabă vagi. Oamenilor li s-a cerut să lucreze de acasă, dacă este posibil, iar persoanele peste 70 de ani au fost instruite să nu iasă din locuințe. Mai mult, vizitele la casele de bătrăni au fost interzise, notează Daily Mail

Singurele demersuri clare pe care le-a făcut coaliția progresistă condusă de social-democrați au fost închiderea universităților și a colegiilor de învățământ superior, precum și ordinul dat restaurantelor și barurilor de a servi clienții doar la mese și nu la bar, astfel încât să nu existe un contact fizic.

Există, de asemenea, ordine privind interzicerea adunărilor publice. Limita a fost stabilită la 50 de persoane, semnificativ mai generoasă decât în alte țări europene. Cât îi privește pe elevii suedezi sub 16 ani, aceștia  merg încă la școală.

Pe hârtie, Suedia pare să supraviețuiască acestui virus. De exemplu, a raportat primul său deces legat de coronavirus pe 11 martie - moment în care în Marea Britanie erau 8 victime, iar  în Italia 800.

Deocamdată situația nu a devenit explozivă. Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, au existat doar 14 decese cauzate de coronavirus la un milion de oameni în Suedia, cu mult mai puține decât în ​​Italia (192), Spania (157) și Marea Britanie (21). Cine își face iluzii bazându-se pe astfel de statistici, s-ar putea să se înșele foarte tare. Rata actuală a infecțiilor este deja relativ ridicată în Suedia. Dacă te uiți la numărul de cazuri raportate la 100.000 de locuitori (39.6), aceasta este mai mare decât în Marea Britanie (33.8).

Guvernul de la Stokholm merge, însă, mai departe cu politicile sale. Și asta chiar dacă toți vecinii, Danemarca, Finlanda și Norvegia - toate având mai puține victime, au introdus măsuri stricte de blocare, cum ar fi închiderea locurilor de muncă și a școlilor încă de acum câteva săptămâni.

Săptămâna trecută, peste 2.000 de cercetători suedezi din mediul universitar au publicat o scrisoare deschisă  în care cer explicații guvernului. Profesorul Cecilia Soderberg-Naucler, cercetător în imunologie antivirus, a declarat: „Nu testăm suficient, nu urmărim, nu izolăm suficient - am lăsat virusul să se elibereze.

Mult mai îngrijorat este Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea. Acesta  a declarat recent la SVT News: „Aș prefera ca Stockholm să fie pus în carantină. Suntem aproape singura țară din lume care nu face tot ce poate pentru a elimina infecția. Este extrem de grav”.

Premierul Ștefan Lofven nu pare. însă, deloc grăbit să ia măsuri. La ultima alocuțiune televizată,  mulți suedezi se așteptau să anunțe, cel puțin, închiderea școlilor pentru copiii sub 16 ani. Nu s-a întâmplat asta. Lofven le-a cerut suedezilor să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea lor și a celor dragi.

Ce sens are o astfel de politică? O parte din răspuns ține, probabil,  de protejarea economiei Suediei. Primului caz de infecție a venit relativ târziu, așa că guvernul suedez cunoaște bine impactul economic devastator pe care îl poate avea asupra economie o blocare ca în Italia.

Există însă și o altă trăsătură-cheie a politicii suedeze, guvernul are încredere în cetățenii săi să facă ceea ce trebuie și să urmeze îndrumările experților.

Iar suedezii, în ciuda neliniștii din comunitatea științifică a țării, par să aibă încredere în guvern. Într-un sondaj recent publicat de cotidianul Svenska Dagbladet, puțin mai bine de jumătate dintre suedezi au declarat că până acum răspunsul țării lor la coronavirus a fost „bine echilibrat”. În ceea e-l privește, premierul Lofven nu a exclus să pună în aplicare măsuri mai stricte dacă situația se agravează. Numai că s-ar putea să fie prea târziu.