Suedezii Micula vor să lase statul fără acțiunile Petrom

În baza unei decizii a Curții de Arbitraj de la Washington, care le-a acordat despăgubiri de 82 de milioane de euro, Ioan și Viorel Micula au pus sechestru pe acțiunile statului de la Petrom.

Statul român riscă să piardă peste un miliard de euro în procesele în care România este reclamată la Curtea Internațională pentru Litigii (ICSID) de la Washington.

În baza unui astfel de proces pierdut, în 2013, România riscă, de ieri, să rămână fără cele 20% de procente pe care le deține la Petrom, după ce frații Micula, patronii European Drinks, au pus sechestru pe aceste acțiuni în baza unei decizii a Curții de la Washington pentru nerespectarea unor facilități fiscale adoptate în anul 1998. „Am ales să punem sechestru pe aceste acțiuni, pentru că acestea permit recuperarea banilor. Sechestrul nu poate fi ridicat decât printr-o decizie a instanței sau prin stingerea litigiului”, ne-a declarat executorul judecătoresc Cristinel Mazilu, cel care îi reprezintă pe frații Micula.

Sunt suedezi

În baza sechestrului, cele 20% din acțiunile Petrom pot fi chiar scoase la licitație, valoarea lor fiind de un miliard de euro. Din total, datoria către frații Micula reprezintă circa 8%. „Războiul” a început în 2005, când Ioan și Viorel Micula au reclamat statul român în calitate de cetățeni suedezi. Afaceriștii au plecat în anii ’80 în Suedia, unde au obținut și cetățenia, apoi s-au întors în 1990.

Pentru că au realizat trei fabrici în zona defavorizată Ștei-Nucet din Bihor (European Drinks, Starmill și Multipack), afaceriștii beneficiau de facilități fiscale: garantarea creditelor externe, restituirea taxelor vamale și scutirea impozitului pe profit. Guvernul Năstase a anulat aceste facilități, pe motiv că în zonele defavorizate a crescut evaziunea. „Facilitățile erau pe zece ani. După cinci ani, statul le-a eliminat”, declara Viorel Micula.

Afaceriștii au beneficiat de prevederile unui tratat româno- suedez, prin care partea română se angajează să garanteze investițiile nordice.

Țara noastră mai este reclamată în alte 15 cazuri la Curtea pentru Litigii, riscând să piardă un miliard de euro. Numai Hassan Awdi, cercetat pentru devalizarea Rodipet, cere despăgubiri de 223 milioane de euro.

Reacția lui Ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seară, în cadrul ședinței de guvern că speră ca judecătorii români să aplice prevederile legii în mod „corect” în cazul acțiunilor Petrom asupra cărora frații Ioan și Viorel Micula au întocmit sechestru. Prim-ministrul a precizat că aceste acțiuni nu sunt ale Ministerului Finanțelor, ci ale Economiei. Mai amintim că Ministerul Finanțelor a comunicat că a contestat executarea silită: „Împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul acestui dosar de executare, Ministerul a formulat contestație în fața instanțelor judecătorești naționale”.