Inundaţiile produse în Krasnodar au dus, potrivit celui mai recent bilanţ, la moartea a 155 de oameni. Cel mai mult au avut de suferit locuitorii oraşelor Krâmsk, Ghelendjik şi Novorosiisk. Au fost avariate peste 5.000 de case. UPDATE 1: Preşedintele Vladimir Putin a cerut o anchetă legată de eforturile făcute de autorităţi pentru a preveni decesele în masă din sudul regiuni Krasnodar. Liderul rus vrea să afle cât de bine au fost avertizaţi oamenii în legătură cu dezastrul care se apropia, potrivit BBC.
Activiştii au acuzat inundaţiile puternice de la intrările în ecluză, la un rezervor local. O anchetă a poliţiei este deja în desfăşurare, pentru a stabli dacă decesul a 150 de persoane a fost cauzat de neglijenţă.
"Comisia de anchetă va verifica acţiunile autorităţilor, legate de avertismentele date populaţiei, modul în care ar fi trebuit să fie date şi cine cum a acţionat în acest sens", a spus Putin, într-o întâlnire pe care a avut-o la Krîmsk, cel mai afectat oraş. El a făcut aceste afirmaţii după ce a zburat deasupra regiunii cu elicopterul, pentru a putea constata personal pagubele produse de ploile torenţiale din ultimele zile. Mii de oameni evacuaţi, căi de circulaţie blocate Precedentul bilanţ anunţat de autorităţi era de 87 de morţi, dar între timp au fost identificate mai multe trupuri.
"Potrivit datelor de la ora 19.00 (18.00 ora României), în urma indundaţiilor au murit 103 persoane", a precizat un responsabil rus citat de Itar Tass.
Preşedintele Vladimir Putin a decis să se deplaseze în regiunea Krasnodar, afectată de inundaţii, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. De asemenea, Putin va ţine o şedinţă cu grupul operativ al Ministerului pentru situaţii de urgenţă şi cu autorităţile locale, a mai precizat Peskov.
Potrivit Itar-Tass, cel mai afectat a fost Krîmskul, o zonă rurală, în care predomină casele fără etaj, iar nivelul apei s-a ridicat până 7 metri. Apele au spălat locuinţele oamenilor sau le-au inundat în totalitate, precizează sursa citată. În regiunea Gelendjik, peste 22.000 de persoane şi un spital au rămas fără electricitate, iar traficul pe calea ferată Krîmskaia Bakanskaia şi pe artera rutieră Krasnodar-Novorossiisk a fost întrerupt. Compania care gestionează exportul de petrol rusesc, Transneft, a comunicat că din cauza furtunilor violente a fost blocată activitatea navală în portul Novorossirsk şi exportul de petrol pe Marea Neagră. "Portul Novorossiisk a fost afectat de vânturi, inundaţii şi o alunecare de teren. Am fost nevoiţi să oprim livrările", a declarat purtătorul de cuvânt al Transneft, Igor Diomin, citat de Reuters.