Succesul pensiilor private depinde de baza de date

Sistemul informatic trebuie sa asigure corectitudinea datelor referitoare la colectarea si evidentierea contributiilor angajatilor la fondurile de pensii.

Lansarea Pilonului II de pensii in absenta unui sistem IT performant poate avea un efect negativ asupra evolutiei viitoare a acestuia, a declarat ieri directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon. „Fara un sistem IT performant, care sa asigure colectarea, validarea si evidentierea contributiilor participantilor, startul Pilonului II in Romania va fi unul catastrofal”, a spus Boon, citat de Mediafax.

Potrivit legislatiei, Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale au rolul de a colecta contributiile de la angajator si de a le vira in conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat.

CNPAS detine evidenta persoanelor asigurate conform codului numeric personal si lista cu contributiile la asigurarile sociale de stat, partea angajatorului si cea a angajatului, respectiv 9,5% din salariul brut. Legislatia prevede ca ANAF are rolul de a colecta contributiile venite de la angajati.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au afirmat, in repetate randuri, ca sistemele informatice ale CNPAS si ale ANAF nu sunt compatibile, dar au dat asigurari ca problema va fi rezolvata pana la finele anului 2007.

Fara promovare „Autoritatile statului au facut foarte putin in promovarea pensiilor private, in informarea populatiei cu privire la acest domeniu. Pe de alta parte, politicienii sunt cufundati in fel si fel de dispute si nu inteleg fenomenul pensiilor private”, a aratat Boon. Potrivit unor declaratii mai vechi, autoritatile intentioneaza sa inceapa o campanie de informare in privinta pensiilor administrate privat.

Pe de alta parte, reprezentantul ING a spus ca progresele in domeniul legislatiei pensiilor private sunt evidente, dar a atras atentia ca „mai sunt multe lucruri de pus la punct”.

Procesul de aderare la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II va incepe in luna august a.c. si va dura patru luni. La aceste fonduri sunt obligati sa adere angajatii cu varste mai mici de 35 de ani. In afara de acestia mai pot adera si persoanele cu varste de pana la 45 de ani.

„Timp de patru luni, intre 2,5 milioane si 3 milioane de angajati vor avea posibilitatea sa intre in acest sistem, iar de la 1 ianuarie 2008 vor incepe colectarile pentru Pilonul II”, a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. El a adaugat ca pe Pilonul II vor activa circa zece companii de profil, un numar similar fiind asteptat si pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III).

ANALIZA

Vom prefera investitiile pe termen lung „Segmentul de investitii cu cea mai promitatoare evolutie va fi cel al vehiculelor de economisire pe termen lung, indeosebi al fondurilor de pensii. Anticipam ca in 2008 activele detinute in fonduri de pensii se vor cifra la 300 milioane de euro, urmand sa creasca cu 54% in 2009”, afirma Fabio Mucci, economist UniCredit.

Contributiile la fondurile autorizate pe Pilonul II vor incepe sa fie colectate din 2008. Cele pe pensii facultative incep din acest an si pot ajunge pana la 15% din salariul brut.

„In pofida acestui nivel, fondurile facultative de pensii vor atrage sume mai mici comparativ cu fondurile de pensii private obligatorii”, subliniaza analistii UniCredit. Estimarile companiilor de asigurari indica majorari de la an la an, afacerile cu pensii devenind profitabile pe termen lung.

Analistii UniCredit anticipeaza o reorientare a populatiei catre instrumentele de investitii cu grad mai mare de risc generata de tendinta de scadere a dobanzilor platite de banci. Efectul va fi mentinerea unui ritm de crestere ridicat al investitiilor in actiuni listate si in fonduri mutuale in acest an, in pofida climatului international.