Subvenţiile UE, mai mari pentru fermele mici

Subvenţiile acordate fermelor cu suprafeţe mai mici de 5 hectare ar trebui să crească, iar cele pentru fermele mai mari să scadă, aceasta fără a fi modificat bugetul Uniunii Europene pe segmentul fondurilor pentru agricultură, susţin patru economişti români, într-o lucrare dată publicităţii ieri.

Cei patru economişti sunt Daniel Dăianu, fost ministru de finanţ e şi în prezent europarlamentar, Liviu Voinea - directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Cătălin Păuna - economist la Biroul Băncii Mondiale din România, şi Alina-Ştefania Ujupan - membru al biroului lui Dăianu la Parlamentul European.

Cei patru economişti consideră că reforma politicii agricole comune ar trebui să se bazeze pe o redistribuire mai bună a cheltuielilor. În primul rând, propunerea este de a reduce subvenţiile acordate fermelor cu suprafeţe peste cinci hectare. „Pentru fermele foarte mari până la urmă tot este o subvenţie pentru producţie şi aceastea ar trebui, gradual, reduse“, a afirmat Voinea. Acesta a explicat că România şi Polonia deţin 53% din numărul fermelor din Uniunea Europeană, dar primesc doar 5% din totalul fondurilor alocate anual. În plus, un procent sub 1% din numărul fermelor atrag 45% din fondurile europene.   Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a anunţat ieri că intenţionează să finalizeze plăţile aferente anului trecut pentru un număr de circa 167.000 de fermieri până la sfârşitul lunii mai. Agenţia urmează să depună până la finele acestei săptămâni cererea la Ministerul Agriculturii, pentru a primi fondurile necesare.