Substanța periculoasă din țigările electronice asociată cu sindromul de „plămân popcorn”. Boala este incurabilă

Pe fondul creșterii utilizatorilor de țigări electronice în Statele Unite, US Surgeon General's office a scos o broșură în care le-a vorbit cetățenilor americani despe numeroasele probleme de sănătate asociate cu acest tip de gadget, scrie The Insider.

Țigările electronice conțin o substanță chimică numită diacetil, care a fost asociată în trecut cu sindromul de „plămân popcorn”. Boala cu nume înspăimântător a fost subiectul mai multor articole de presă în 2016. Unele dintre acestea concluzionau că țigările electronice duc la apariția acestui sindrom. Însă aceste afirmații sunt exagerate, scrie publicația Snopes și spun o serie de experți, care au avertizat că este nevoie de date suplimentare înainte să se stabilească o relație directă între utilizarea țigărilor electronice și sindromul de „plămân popcorn”, informează digi24.ro

Obliterarea lumenului (bronchiolitis obliterans) afectează bronhiolele (n.r. fiecare dintre ramificațiile bronhiilor care pătrund în profunzimea plămânilor; cele mai mici căi aeriene). În cazul persoanelor care suferă de boală, bronhiolele se inflamează și suferă leziuni. Aceste leziuni provoacă cicatrici, care, la rândul lor, pot bloca căile aeriene. Simptomele includ tuse, dificutăți de respirație, oboseală și respirație șuierătoare, chiar și în lipsa astmului sau a unei răceli.

Centrele de control și prevenție a bolilor din SUA descriu obliterarea lumenului drept o „boală pulmonară gravă și ireversibilă”. Popular, obliterarea lumenului este cunoscută drept sindromul de „plămân popcorn”. Asta pentru că, în 2000, mai mulți angajați ai unei fabrici de popcorn pentru cuptoarele cu microunde au dezvoltat boala, după ce au fost expuși, în mod regulat, la aromă artificială de unt. O investigație a autorităților americane a concluzionat atunci că a existat o relație directă de cauzalitate între îmbolnăvirea muncitorilor și expunerea la diacetil, substanță conținută de aromele artificiale de unt.

Associated Press scria în 2007 că, în urma acestei anchete, mai mulți producători de popcorn au promis să nu mai folosească această substanță în aromele de unt.  

Discuțiile legate de asocierea dintre țigările electronice și sindromul de „plămân popcorn” datează din 2015, odată cu apariția în jurnalul medical Environmental Health Perspectives a unui studiu pe aceasta temă.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat vaporii a 51 de arome pentru țigările electronice. Dintre acestea, 39 conțineau diacetil. Autorii au subliniat că este nevoie de date suplimentare pentru a se putea trage o concluzie clară.

Alți experți pe de altă parte, atrag atenția că diacetilul nu se găsește doar în țigările electronice. De fapt, spun ei, țigările normale conțin cantități mai mari din această substanță periculoasă. Chiar și așa, fumatul clasic nu este considerat „un risc major” în apariția sindromului de „plămân popcorn”, potrivit Public Health England. În plus, nu toate aromele pentru țigări electronice conțin această substanță. De exemplu, substanța este interzisă total  în producerea de arome în Marea Britanie.

În prezent, organizația non-profit Cancer Research UK, încă susține că „nu există nicio dovadă clară” că țigările electronice duc la apariția de sindrom de „plămân popcorn”. Anul trecut, de exemplu, jurnalul medical Toxicology scria că nu au fost raportate până în prezent cazuri de obliterarea lumenului cauzate de țigările electronice.

Totuși, autorii articolului din jurnalul Toxicology au subliniat însă și nevoia de studii suplimentare pe această temă. Un lucru este clar, fumatul de orice fel este dăunător pentru sănătate, iar fumul clasic sau vaporii eliminați de țigara electronică sunt dăunători și pot avea efecte devastatoare asupra sănătății.