Submarin german din Primul Război Mondial găsit în apele teritoriale ale Belgiei

Epava bine conservată a unui submarin german, care s-a scufundat în timpul primului război mondial, a fost găsită în Marea Nordului. Este posibil ca rămășițele pământești ale membrilor echipajului să se afle încă la bord, au declarat oficialitățile belgiene, marți.

 

Un scafandru care a cercetat epava, situată la 30 de metri adâncime, în dreptul portului Ostend, a declarat că starea bună a submarinului poate însemna că rămășițele pământești ale echipajului, format din 23 de marinari, ar putea fi încă în navă.

Este cel de-al unsprezecelea submarin german din primul război mondial (1914-1918) descoperit în apele teritoriale belgiene, fiind vasul cel mai bine conservat, până în prezent, a declarat pentru AFP Jan Mees, șeful Institutului Maritim din Flandra.

Epava a fost descoperită în această vară de Thomas Termote, scafandru și expert în arheologie marină, însă locația exactă este ținută secret pentru a descuraja vânătorii de comori.

"Submarinul este aproape intact, totul fiind închis – cel puțin acest lucru a fost văzut de scafandru (Termote) în timpul primei sale vizite, din această vară", a declarat domnul Mees. Se pare că submarinul ar fi avut 22 de membri ai echipajului plus comandantul la bord, conform declarației guvernatorului provinciei Flandra de Vest, Carl Decaluwe, pentru ziarul De Standaard.

"Toate trapele sunt închise, ceea ce sugerează ca epava nu a fost descoperită, până acum, iar rămășițele celor 23 de membri ai echipajului sunt înăuntru", a declarat domnul Decaluwe.

În timpul primului război mondial, marina germană a folosit portul belgian Zeebrugge ca bază pentru submarinele sale, cunoscute sub numele de U-boats, pentru a ataca transporturile maritime din Marea Nordului.

Pentru a combate amenințarea submarinelor, britanicii au încercat să blocheze portul Zeebrugge, în aprilie 1918, prin scufundarea unor nave vechi în canalul de intrare în port.