SUA trimite în Israel o baterie de antirachetă și trupe care să o opereze
- Iuliu Vlădescu
- 13 octombrie 2024, 23:12
Pentagonul a anunțat desfășurarea sistemului THAAD, cu echipaj asociat al personalului militar american, în Israel, pentru a ajuta la consolidarea apărării aeriene în urma atacurilor fără precedent ale Iranului cu rachete balistice.
Pentagonul confirmă trimiterea sistemului antiaerian în Israel
Pentagonul a confirmat duminică că Washingtonul va trimite Israelului o baterie avansată de apărare aeriană pentru a proteja țara în cazul unei reacții iraniene la un atac de represalii israelian așteptat, împreună cu soldații americani pentru a-l opera, întrucât Teheranul părea să amenințe trupele americane cu fi staționat în regiune.
Generalul-maior Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunțat într-o declarație că secretarul Apărării Lloyd Austin a autorizat desfășurarea bateriei THAAD la cererea președintelui Joe Biden.
Ryder a mai spus că sistemul va ajuta la consolidarea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor cu rachete ale Iranului asupra Israelului în aprilie și octombrie.
„Această acțiune subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului și pentru a-i apăra pe americanii din Israel de orice alt atac cu rachete balistice din partea Iranului”, a spus Ryder.
Ce este sistemul THAAD
THAAD este considerat un sistem complementar sistemului Patriot, dar poate apăra o zonă mai largă, și este capabil să lovească ținte la distanțe de 150-200 de kilometri (93-124 mile).
Fiecare baterie este formată din șase lansatoare montate pe camioane, 48 de interceptoare, echipamente radio și radar și necesită 95 de soldați pentru a funcționa.
Nu este clar de unde va pleca bateria THAAD către Israel.
Dar SUA au desfășurat una dintre baterii în Orientul Mijlociu, alături de batalioanele ce operează sisteme Patriot suplimentare, pentru a consolida protecția forțelor americane din regiune, la sfârșitul anului trecut, după atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului de către teroriștii Hamas.
Ryder a mai menționat că SUA au trimis o baterie THAAD în Israel în 2019, pentru antrenament.
Iranul amenință SUA după trimiterea sistemului THAAD în Israel
Într-o postare pe rețelele de socializare publicată pe măsură ce au circulat rapoarte despre desfășurarea planificată a THAAD, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a acuzat că SUA „a livrat Israelului cantități record de arme”.
„Acum, de asemenea, pune viețile trupelor sale în pericol prin desfășurarea acestora pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel”, a scris el.
„Deși am depus eforturi extraordinare în ultimele zile pentru a limita un război total în regiunea noastră, spun clar că nu avem linii roșii în apărarea poporului și a intereselor noastre”, a adăugat Araghchi, la mai puțin de două săptămâni după ce Iranul a atacat Israelul cu circa 200 de rachete balistice.
Teheranul, în așteptarea atacului de răspuns din Israel
Iranul se pregătește pentru o ripostă israeliană, după atacul de la 1 octombrie, despre care a spus că a venit ca răspuns la atacurile israeliene din Liban de luna trecută, care au ucis conducerea de vârf a grupării teroriste Hezbollah, susținută de dictatura islamistă din Iran, și pentru o explozie din iulie, de la Teheran, care l-a ucis pe șeful Biroului Politic al teroriștilor palestinieni Hamas, Ismail Haniyeh.
SUA au căutat să se coordoneze cu Ierusalimul și să tempereze represaliile acestuia. Un raport din acest weekend a indicat că oficialii americani cred că Israelul și-a restrâns lista de posibile ținte la infrastructura militară și energetică din Iran.
SUA au o gamă largă de sisteme de apărare antirachetă dispuse în Orientul Mijlociu și Europa, inclusiv sisteme Patriot. Oficialii discută de luni de zile ce tipuri de sisteme de apărare aeriană să fie implementate în regiune și unde să le pună, potrivit Times of Israel.