SUA și Rusia pe picior de război în Siria. Confruntare directă la Al Tanf. Pulsul planetei

SUA și Rusia pe picior de război în Siria. Confruntare directă la Al Tanf. Pulsul planetei

Prezente pe teren în Siria, cu forțe speciale și aviație, SUA și Rusia au fost pe punctul de a declanșa un conflict direct după schimburi de focuri importante la Al Tanf, o bază a forțelor speciale americane situată la granița dintre Siria, Irak și Iordania, acolo unde antrenează milițiile locale pentru lupta împotriva Daesh- autointitulată Stat Islamic, toate forțe ale opoziției anti-Assad.

Aici trupele siriene loialiste și trupele ruse au pretins că intră pentru a urmări „teroriști” în zona de protecție de 50 mile din jurul bazei, în ciuda avertismentelor americane. Trupele care au pătruns au fost întâmpinate cu foc. Ulterior trupele ruse s-au retras.

SUA a considerat că e vorba despre un test care vizează prezența americană în Siria, în general, la Est de Eufrat și în zona de Sud-Est, acolo unde sunt numeroase baze și terenuri de aterizare de uz militar pe care le utilizează. Și atacul ar coincide cu noua strategie americană anunțată public, care exclude retragerea la sfârșitul acestui an – anunțată inițial de către Donald Trump – ci presupune rămânerea pe teren în continuare prezenței cu obiectivul declarat de a elimina resturile ISIS - devenită astăzi gherilă, fără control teritorial – dar și de a determina retragerea trupelor iraniene din Siria. Ultimul e un motiv suficient pentru a rămâne în Siria pe termen lung, având în vedere lipsa de apetit a Iranului de a-și retrage trupele speciale, ale Gerdienilor Revoluției Islamice, dar mai ales a acelor intermediari din miliții șiite din Liban (Hezollah, cu precădere) din Afghanistan, Irak și Yemen.

Incidentul a fost extrem de periculos și a determinat dislocarea unui nou contingent de ceva mai mult de 100 de Marines ca întărire pentru baza din Al Tanf, fiind vorba despre un post înaintat de primă importanță în sudul Siriei, potrivit Pentagonului. Militarii americani au avertizat direct și dur atât Rusia, cât și trupele lui Al Assad să nu înainteze în zona de Securitate. „Statele Unite nu caută să se lupte cu rușii, cu trupele guvernamentale siriene sau orice al grup care îl susțin pe Assad în războiul civil. Totuși Statele Unite nu vor ezita să utilizeze forța necesară și proporțională pentru a apăra forțele americane, ale coaliției sau ale forțelor partenere” a declarat lt.Col. Earl Brown, unul dintre purtătorii de cuvânt al US Central Command.

Ne puteți urmări și pe Google News

După atac și respingerea lui, noile trupe deplasate la Al Tanf vor desfăsura exerciții de mai multe zile cu muniție de luptă, potrivit US Central Command. Cele două atacuri au avut loc la 1 și 6 septembrie și au fost respinse, fără ca să existe o comunicare a unui număr de victime cu ocazia acestor incursiuni împotriva bazei americane.

Pentagonul susține că anunțul Rusiei că va desfășura atacuri aeriene de precizie în zona de securitate ar reprezenta de fapt amenințări cu lovituri aeriene, cu rachete, cu artilerie cu rază lungă de acțiune și posibil chiar bombardamente purtate de pe vasele rusești din Estul Mediteranei împotriva bazei de la Al Tanf. Orice asemenea atac ar determina reacția imediată a SUA, mai ales dacă ar exista victime americane sau ale aliaților săi. De altfel, Rusia a acceptat deja anterior să nu pătrundă în zona Al Tanf ca în nici o altă zonă unde se află trupe americane.

Trupele ruse au decis să se retragă din fața bazei militare a Armatei SUA în Siria, după se soldații americani au deschis foc de avertisment, scrie și Business Insider. Pentagonul, Statul Major și Comandamentului central al operațiunii SUA din Siria au confirmat că Rusia se ține acum departe de zona în care se află baza „Al-Tanf“, ocupată de pușcașii marini americani. Situația cea mai complicată rămâne cea din Idlib, acolo unde, după eșecul de la reuniunea de la Teheran în format Astana, Turcia a reușit să obțină luni, 17 septembrie, la Soci, un armistițiu și eliminarea amenințării de atac direct asupra provinciei aflată sub control turc. Pe teren se află și trupe speciale americane la Manbij, unde efectuează patrulări comune cu trupele turce.

Nu este pentru prima oară când în Siria SUA și Rusia s-au înfruntat. Aici au fost lupte directe, au murit oameni și s-au înregistrat confruntări punctuale, odată ce trupele ruse și americane ajung nu rareori față în față. Cel mai important incident s-a înregistrat în 7 februarie în provincia Deir Al Zour, acolo unde 500 de luptători ruși și sirieni au intrat în contact cu trupele americane, după un baraj de artilerie puternic care a obligat forțele americane să se adăpostească în refugiile anti-aeriene special construite. Atunci forțele aeriene americane au intervenit și au ucis peste 300 de soldați ruși, cel mai probabil din Companiile militare private ale GRU(Wagner).

Potrivit comunicațiilor stabilite pentru deconflictualizare și dezescaladare, partea rusă a susținut că nu sunt trupe pe care să le controleze lângă râul Eufrat chiar dacă echipamentul de supraveghere american a înregistrat transmisii radio și discuții directe ale trupelor masate care se făceau în limba rusă. Documentele au descris forțele distruse drept forțe pro-regim, iar de atunci SUA a considerat că, dacă Rusia nu-și asumă aceste trupe, de fiecare dată când le va întâlni, ele vor fi considerate teroriști, mercenari și ținte legitime pentru forțele americane.

O schimbare majoră în conflict, care a creat spațiul pentru multe victime ruse, după cum a declarat secretarul Apărării, Jim Mattis, în fața senatorilor, întro audiere. El a transmis generalului Joseph Dunford, Joint Chiefs of Staff, forțele americane întrunite, că „Înaltul Comandament rus în Siria a dat asigurări că nu sunt trupele sale și să utilizeze forța pentru a fi anihilate”. Gen. Tony Thomas, șeful United States Special Operations Command, a declarat că „acum, în Siria, s-a creat cel mai agresiv mediu de pe planetă din partea adversarilor noștri. Ne testează în fiecare zi.