După standardele lumii în care trăim, Statele Unite și China sunt în război. Desigur, nu e vorba de un conflict armat, deși un astfel de scenariu este deja luat în calcul de ambele tabere. Chiar și fără confruntări militare, însă, lucrurile se agravează pe zi ce trece. Toate țările lumii vor trebui, mai devreme sau mai târziu să aleagă în ce tabără sunt. Nu e nicio exagerare, Statele Unite sunt gata să-și revizuiască relațiile militare și de informații cu Marea Britanie, cel mai vechi și sigur aliat, tocmai din cauza chinezilor.
Potrivit ziarului britanic Telegraph, Casa Albă investighează în prezent în ce măsură informațiile obținute de avioanele de spionaj ale SUA și de rețelele de informații care activează în Marea Britanie ar putea fi compromise de prezența companiei chineze Huawei în Marea Britanie.
Ziariștii britanici au vorbit cu mai mulți oficiali din SUA și Marea Britanie care, sub rezerva anonimatului, au mărturisit că Administrația Trump reevaluează „relația specială” cu aliatul istoric.
Cea mai importantă preocupare a americanilor este legată de avioanele de recunoaștere de ultimă generație care își au baza în Marea Britanie. E vorba, în special, de avioanele spion RC-135, capabile să acopere informații vaste de pe câmpul de luptă. Se consideră că sofisticatele aeronave sunt deosebit de vulnerabile ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a permite companiei chineze Huawei să participe la construirea rețelei 5G a Marii Britanii.
Un fost oficial al Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe (CSN) le-a spus jurnaliștilor britanici că „probabil” unele dintre bazele americane vor fi retrase din Marea Britanie.
Nu e vorba de o încercare de a șantaja Londra, spun americanii. "Această revizuire nu este o pedeapsă. Casa Albă spune: Bine, dacă (britanicii) merg pe această cale și se pun în pericol, atunci noi trebuie să ne protejăm. "
Americanii sunt cât se poate de hotărâți în această privință, deși premierul Johnson a dat asigurări că firma legată de guvernul comunist chinez nu va lucra nici la componentele de bază ale rețelei nici la tehnologia care va fi folosită pentru bazele militare.
Trump și liderii de la Pentagon, după ce au încercat vreme îndelungată să-și comvingă aliații că Beijingul se folosește de giganții de telecomunicații pe pos de „cal troian”, s-au hotărât acum să-și protejeze cu orice preț interesele militare și de informații.
"Fiecare componentă a sistemului militar și de informații pe care americanii îl au în Marea Britanie este evaluată, pentru a vedea ce implicații clare asupra lor are decizia (guvernului britanic) de a lăsa Huawei, gigantul tehnologic chinez, să construiască o parte a noii rețele wireless", notează articolul din Telegraph.
" Reevaluarea va trece în revistă tot: de la cei peste 10.000 de militari americani din Marea Britanie, la cazărmi, zecile de instalații militare, până la operațiunile de informații."
Este o revizuire la care participă toate părțile relevante ale guvernului SUA - în acest caz Pentagonul, Departamentul de Stat și cele 17 agenții de informații.
Decizia ar putea afecta puternic relațiile SUA-Marea Britanie și ar putea provoca o adevărată revoluție în ceea ce privește politicile de apărare și schimbul de informații.
Dar mai e un aspect demn de amintit. Nu e exclus ca informațiile să fi fost „scăpate” cu intenție în presa britanică. Această reevaluare a relațiilor cu Marea Britanie ar putea provoca un șoc la Berlin. Și guvernul german a lăsat deschisă posibilitatea ca Huawei și alte firme chineze să lucreze la rețeaua sa 5G. Cu toate astea, guvernul de la Berlin e în continuare interesat de umbrela nucleară americană, în ciuda propunerilor făcute de liderii SPD, partid aflat în coaliția guvernamentală.