Stupoare la Moscova. Putin își trădează atât aliații, cât și misiunea istorică a Rusiei

epa08795790 Russian President Vladimir Putin (front R) visits the newly built diesel-electric powered 'Viktor Chernomyrdin' icebreaker (Project 22600 ) in the Marine Facade passenger port in St. Petersburg, Russia, 03 November 2020. The 'Viktor Chernomyrdin' ice breaking vessel is said to be able to move in a continuous ice field up to two meters thickness. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin tocmai a pierdut șansa de a intra în istorie drept continuator al tradiției țarilor ruși, abandonând o cauză pentru care înaintașii săi au sacrificat, de-a lungul secolelor, sute de mii de vieți.

E vorba, evident, de misiunea de apărător al micilor popoare creștine din Est pentru care Rusia țaristă a purtat atâtea războaie împotriva Imperiului Otoman. Pentru ca stupoarea să fie completă la Moscova, decizia vine în urma doborârii de către armata azeră a unui elicopter al Federației Ruse în spațiul aerian al Armeniei. În acest atac, doi membri ai echipajului au fost uciși, relatează The Moscow Times.

Ministerul de Externe din Azerbaidjan a anunţat rapid că atacul a fost o greșeală pentru care Azerbaidjanul își cere scuze și a transmis Kremlinului disponibilitatea  de a plăti despăgubiri pentru pagubele pricinuite.

Anunț-șoc în criza din Nagorno-Karabah

La numai câteva ore după acest incident, atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au anunțat că au semnat un acord de „încetare totală a focului” sub egida Rusiei.

„La 9 noiembrie, președintele Azerbaidjanului [Ilham Aliev], primul ministru al Armeniei [Nikol] Pashinyan și președintele Federației Ruse au semnat o declarație prin care se anunță încetarea totală a focului și sfârșitul acțiunilor militare din zona de conflict din Nagorno-Karabakh începând cu miezul nopții, 10 noiembrie, ora Moscovei ", a confirmat Vladimir Putin potrivit unui comunicat publicat de presă noaptea târziu.

Președintele rus a adăugat că forțele de menținere a păcii vor fi desfășurate, potrivit agenției Interfax.

Panică în Nagorno-Karabah, disperare în Armenia

Deși conținutul acordului nu a fost dat publicității de niciuna din părți, tonul comunicatelor diferă semnificativ și ne dă o idee despre ce fel de înțelegere este vorba.

Într-o declarație postată  noaptea pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a confirmat că „a semnat o declarație cu președinții Rusiei și Azerbaidjanului la sfârșitul războiului din Karabakh”, numind inițiativa ” incredibil de dureroasă" pentru el și pentru poporul său.

"Aceasta nu este o victorie, dar nu există nicio înfrângere până când nu ne considerăm învinși (...) Această zi trebuie să marcheze începutul unei noi ere pentru unitatea noastră națională", a scris Nikol Pashinyan. "Am luat această decizie după o profundă analiză a situației militare", a mai adăugat Pashinyan, declanșând sute de comentarii furioase pe Facebook, scrie franceinfo,fr,

Armenia va ceda mare parte din Nagorno-Karabah?

În vreme ce armenii sunt consternați, presa turcă jubilează. Planurile "Sultanului" Erdogan au avut din nou succes.

"Potrivit unei știri publicate pe site-ul Middle East Eye, acordul va obliga Armenia să „cedeze o mare parte din teritoriu”.

Forțele turce și ruse de menținere a păcii vor fi staționate în Nagorno-Karabakh după acord, a informat televiziunea Haber Global mai târziu în acea zi.

Președintele azer Ilham Aliyev s-a adresat națiunii salutând acordul drept victorie, Aliyev a adăugat că Pashinian a fost obligat să semneze acordul după ce Azerbaidjanul a ocupat  orașul cheie Shusha", scrie cotidianul turc Daily Sabah.

Rusia, apărătoarea popoarelor creștine asuprite de otomani

 

Momente de groază! Președintele Parlamentului, aproape linșat de manifestanți