Cercetătorii de la Oxford au realizat prima hartă genetică interactivă a lumii, care ne arată cum s-au amestecat, din punct de vedere genetic, populațiile de-a lungul istoriei. Concluziile la care au ajuns specialiștii sunt de-a dreptul surprinzătoare în ceea ce privește poporul român.
Pentru a realiza harta respectivă, cercetătorii au analizat ADN-ul a 1.490 de persoane, reprezentând 95 de populații din întreaga lume, reușind astfel să ateste legăturile genetice în perioada 886-1194 e.n. În perioada respectivă, amestecul dintre populații a fost favorizat de negoțul cu sclavi din Arabia și de comerț, în special de Drumul Mătăsii.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA HARTA INTERACTIVĂ
În ceea ce-i privește pe români, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în epoca respectivă, erau amestecați în deaproape cu lituanienii și grecii și rude ceva mai îndepărtate cu finlandezi, bascii, egiptenii, sirienii, iordanienii, ciprioţii şi italienii. În schimb, se pare că nu aveam nicio legătură cu vecinii sârbi, bulgari și ruși.
"Mulți cercetători au studiat de-a lungul timpului ADN-ul uman și istoria sa, aceastea arătându-le cum s-au răspândit oamenii pe glob. Această răspândire a produs populații distincte, cu mici diferențe genetice între ele. Când aceste grupuri se reunesc după un timp – de exemplu, în urma unei migrații sau a unei invazii – și au copii împreună, rezultatul este un amestec genetic care lasă o amprentă caracteristică în ADN", explică rezultatele studiului cercetătorii de la Oxford, în articolul publicat în revista Science.
Același studiu arată că 2,5% din ADN-ul românilor de azi provine de la nomazii veniți din Extremul Orient și care, în jurul anului 1082, s-au amestecat cu localnicii, potrivit stirileprotv.ro.
Procente mult mai mari de ADN provin însă de la populatii din sudul Europei, probabil greci, si din nordul Europei (slavi). Astfel, în jurul anului 998, strămoșii românilor s-ar fi amestecat cu strămoșii polonezilor, grecilor, ciprioților și irlandezilor . În acest din urmă caz, explicațiile sunt mai greu de găsit, singurii invadatori care au ajuns și pe teritoriul Irlandei și pe cel al Romaniei în perioada respectivă fiind vikingii.
Nu în ultimul rând, în anului 1082, strămoșii noștri s-au înrudit cu strămoșii grecilor, armenilor și italienilor din sud pe de o parte, iar pe de altă parte cu cei ai germanilor, englezilor, galezilor și scotienilor. Dată fiind marja mare de eroare a datelor, e posibil ca înrudirea cu germanii să fie legată de venirea sașilor undeva pe la 1150.