Din 1990 s-a înregistrat un progres în reducerea mortalităţii infantile, de la 12.4 milioane de copii la 7.6 milioane în 2010, dar acesta nu a fost acelaşi şi în cazul nou-născuţilor, arată studiul „Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor”, făcut de „Salvaţi Copiii”.
Potrivit studiului, principala cauză a deceselor nou-născuţilor sunt naşterile premature.
România – pe primul loc în Europa
Desi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 de decese în 1990, 2250 în 2009 şi respectiv 2078 în 2010, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9.8 la 1000 de copii născuţi vii în 2010 (conform Institutului Naţional de Statistică).
Conform raportului global, şi in Romania cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Mortalitatea este influenţată de greutatea mică la naştere şi de anomaliile congenitale, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2500 de grame prezentând un risc mai mare de deces. Greutatea mică la naştere a copiilor este dată de mai mulţi factori:
malnutriţia sau starea precară de sănatate a mamei lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale.
37% dintre femei n-au fost la niciun control ginecologic
Conform ultimului studiu efectuat de Salvaţi Copiii România în judeţele în care se desfăşoară programul „Fiecare copil contează” din acest an (Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava), pe un eşantion de 200 de respondenţi, 37 % dintre mame afirmă că nu au fost la nici un control ginecologic în timpul sarcinii
vârsta mamei (aproximativ 36% dintre mame au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală – conform studiului Salvaţi Copiii Romania menţionat mai sus)
„Deşi eforturile globale de reducere a mortalităţii infantile sunt susţinute, iar din 2000 în 2010 mortalitatea nou-născuţilor a scăzut de la 3.7 milioane la 3.1 milioane anual, trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm eforturile pe momentul din viaţă în care mor copiii. Acesta este, în mod şocant, exact la venirea lor pe lume", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii Romania.
Pentru a preîntâmpina factorii de risc în mortalitatea nou-născuţilor, în România, programul „Fiecare copil contează” are ca focus educarea şi informarea gravidelor şi a mamelor din comunităţi cu o rată mare a mortalităţii infantile, dar şi dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor. Donaţiile de anul acesta, în valoare de 172.500 lei, au fost făcute maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternităţii din Adjud, judeţul Vrancea.