Un profesor de la Univesitatea Newcastle a lansat o nouă ipoteză, potrivit căreia grăsimea depusă în jurul organelor vitale blochează pancreasul şi ficatul, întrerupând secreţia de insulină şi împiedicând utilizarea adecvată a acesteia. Motiv pentru care o dietă hipocalorică strictă, bazată pe sucuri și legume, determină arderea acestor grăsimi, permițând funcționarea normală a organelor respective, potrivit Daily Mail.
În timpul unui test clinic care au durat 18 luni, medicii au descoperit că pacienții cu diabet de tipul 2, care au urmat o dietă hipocalorică bazată pe sucuri şi legume, pot renunţa la medicamente, evoluţia bolii fiind inversată după doar câteva luni. În timpul testării iniţiale, efectuate pe 11 bărbaţi şi femei, dieta a constat numai din sucuri utilizate în curele de slăbire, salate şi legume fără amidon. Nivelurile de grăsime din pancreas au revenit la normal, iar acest organ a fost capabil să pompeze din nou insulină fără probleme. La trei luni după încheierea dietei, simptomele diabetului nu reveniseră la şapte dintre cei 11 participanţi, iar 18 luni mai târziu, cel puţin patru dintre pacienţi nu prezentau încă simptome de diabet. Potrivit jurnaliștilor britanici, va fi efectuată o nouă serie de teste, în valoare de 2,4 milioane de lire sterline, care va viza de data aceasta 280 de diabetici. Aceștia vor urma o dietă hipocalorică, bazată pe sucuri şi supe, şi li se va permite să consume doar 800 de calorii pe zi - cantitate pe care unele persoane o consumă numai în timpul prânzului.
Studiul se referă însă doar la pacienții cu diabet de tipul 2, în cazul persoanelor cu diabet de tip 1, problemele de funcționare ale pancreasului fiind cauzate de sistemul imunitar al organismului.