Suplimentele care conțin doze mari de calciu se pot dovedi a fi letale în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer, riscul de deces fiind, în cazul lor, simțitor mai mare. Aceasta este concluzia la care au ajuns realizatorii unui studiu publicat în revista americană Annals of Internal Medicine, potrivit Agerpres.
Oameni de ştiinţă de la Universitatea americană Tufts au afirmat că pacienţii care au cancer riscă să fie în mare pericol prin administrarea zilnică de suplimente care conţin doze de calciu mai mari de 1.000 de miligrame. Studiul cu pricina arată însă că un consum crescut de alimente care conţin calciu este considerat sigur. Anumiţi nutrienţi din produsele alimentare - dar nu şi din suplimente - au fost în general legaţi de un risc mai mic de deces provocat de cancer. Autorii studiului au comparat aportul unei game de nutrienţi cu ratele de deces din orice cauză, boli cardiovasculare şi cancer. Ei au arătat că un consum adecvat de vitamine A şi K, precum şi magneziu şi zinc, reduce riscul de deces. Însă, această constatare se aplică numai nutrienţilor din alimente, nu şi din suplimente. Studiul, care analizează datele a peste 27.000 de adulţi din SUA, nu a găsit nicio dovadă a unei asocieri între calciul din alimente şi decesul provocat de cancer. Niveluri ridicate de aport de calciu din suplimente alimentare au fost asociate cu un risc mai mare de deces provocat de cancer. În plus, există dovezi că un consum inutil de suplimente de vitamina D de către persoanele care nu au deficienţe de această vitamină ar putea creşte riscul de deces din orice cauză