Grăsimea adunată în talie, celebrele șunculițe de care multe femei se chinuie să scape, sunt un mare pericol pentru sănătate, susțin cercetătorii americani. Umflarea buricului eliberează o proteină care transformă celulele sănătoase în unele canceroase!
Cunoscute sub denumirea grăsime viscerală, dar celebre pentru porecla de șunculițe, straturile de grăsime localizate adânc în abdomen, care ajung să-ți înconjoare organele, cresc riscul apariție unor tipuri de cancer precum cel de sân, colon, prostată, uterin sau de rinichi
Oamenii de știintă susțin demult că obezitatea este un factor de risc pentru cancer, dar nu se știa exact câtă grăsime în plus determină transformarea celulelor sănătoase într-unele maligne. Până acum.
Grăsimea de pe abdomen, adică grăsimea viscerală, este localizată adânc în interiorul cavității abdominale și înconjoară organele interne, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele, notează DailyMail.
Spre deosebire de grăsimea subcutanată (tipul care se află direct sub piele), aceasta tinde să fie mai „activă din punct de vedere metabolic”, secretând niveluri mai ridicate de substanțe inflamatorii care pot declanșa cancer, explică cercetătorii.
„Ține și de noroc dacă o persoană va face cancer sau nu”, a spus autorul studiului, profesorul Jamie Bernard de la Universitatea de Stat din Michigan. „Dar făcând alegeri mai inteligente atunci când vine vorba de dietă și exerciții fizice și de a evita obiceiurile dăunătoare cum ar fi fumatul, oamenii pot să încline balanța în favoarea lor”.
Pentru a demonstra că grăsimea e un factor de risc, cercetatorii au hrănit cobai cu o dietă bogată în grăsimi și au indus creșterea maselor canceroase cu raze B ultraviolete.
Apoi au efectuat o lipectomie, un tip de intervenție chirurgicală care îndepărtează stratul de grăsime din jurul taliei rozătoarelor.
Profesorul Bernard și echipa sa au analizat celulele și au descoperit că grăsimea viscerală a produs o proteină numită factor de creștere fibroblast-2 (FGF2) în cantități mult mai mari comparativ cu grăsimile subcutanate.
Ei au luat, de asemenea, mostre de grăsime viscerală luate de la femei care au suferit o histerectomie și au descoperit că atunci când au fost transplantate la șoareci, țesutul care avea secreții mai mari ale proteinei FGF2 a continuat să formeze tumori de cancer.
Unul din patru adulți din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi, față de unul din trei adulți, în SUA, potrivit statisticilor guvernamentale.
Culmea, singura ţară din UE unde procentul adulţilor obezi este mai mic de 10% este România. 9,4% dintre adulţii români sunt obezi, ceși procentul e în creștere. Ne urmează italienii (10,7%), olandezii (13,3%), belgienii şi suedezii (14%), potrivit unui studiu Eurostat de anul trecut, citat de Euronews.
De partea cealaltă a topului, 26% dintre adulţii din Malta sunt obezi, aceasta fiind ţara cu cel mai ridicat procent din UE.