Cele mai multe decese provocate de COVID-19 în Italia au fost înregistrate în rândul populației sărace și lipsite de educație, conform unui studiu statistic dat publicității în Peninsulă.
Studiul analizează impactul social disproporționat al pandemiei de coronavirus în Italia, una din cele mai afectate țări la nivel mondial. De la izbucnirea bolii în țară, la 21 februarie, aici au fost înregistrate aproape 35.000 de decese din cauza îmbolnăvirii de COVID-19,
Biroul de Statistică Italian (ISTAT) a studiat ratele mortalității pentru fiecare lună, din luna ianuarie 2020 și până în martie 2020, când pandemia a început să se manifeste cu agresivitate. Analiza a urmărit nivelul de educație a persoanelor care au decedat, iar constatările sunt edificatoare.
În medie, persoanele care au un nivel mai redus de studii și mai puține calificări au și o speranță de viață mai scăzută decât cele care urmează studii de lungă durată și care sunt mai educate. Astfel, pe toată perioada analizată, studiul a constatat că rata mortalității este mai crescută în rândul populației sărace, iar acest lucru a rămas constant pe toată perioada analizată.
Studiul a mai stabilit că începând cu luna martie, indicatorul privind mortalitatea excesivă a persoanelor mai puțin educate, din zonele afectate de virus, a crescut de la 1,23 la 1,38 în rândul bărbaților și de la 1,08 la 1,36 pentru femei.
Autorii cercetării au precizat că datele privind nivelul de studii și educație sunt mai ușor de obținut decât cele privind alți indicatori sociali și de aceea sunt „un excelent substitut pentru nivelul veniturilor și categoria socială din Italia”.
„Condițiile socio-economice nefavorabile expun oamenii la un mai mare risc de a trăi în locuințe mici sau supraaglomerate, reducând posibilitatea de a adopta măsuri de distanțare social”, notează raportul ISTAT, arătând care sunt cauzele numărului mai mare de decese în rândul persoanelor lipsite de educație.
Grupurile sociale cu venituri reduse au fost nevoite să meargă la muncă în timpul perioadei de carantină, în sectoare precum agricultura, transportul public și asistență pentru vârstnici, iar acest lucru a contribuit la creșterea cazurilor de îmbolnăviri și, implicit, al deceselor, se mai arată în studiu.