STUDIU: Românii nu se tem de invazia imigranţilor

Institutul Român pentru Evaluare şi Cercetare (IRES) a realizat un studiu de piaţă cu privire la exodul refugiaţilor în Europa. Astfel, 83% dintre persoanele participante au spus că au auzit de criza imigranţilor de la graniţele Uniunii Europene.

În opinia respondenţilor, principalele motive care au generat exodul imigranşilor din ţările de origine sunt: războiul (51%) și sărăcia (41%), informează ires.com. De asemenea, în opinia românilor, principalii responsabili pentru această criză sunt:  guvernele din țările de origine (67%), gruparea teroristă  Statul Islamic (ISIS) (54%), dar și SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%). Românii nu sunt speriaţi de valul de imigranţi care ameninţă să împânzească Europa, inclusiv ţara noastră. Astfel, 57% dintre români sunt convinşi că există un risc foarte mic ca România să fie expusă unei invazii a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participanții la studiu – 35% - evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită” pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent simular – 38% - o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% -  cred că țara noastră este pregătită să facă față unei asfel de crize.

Dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, respondenții creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea acestei instituții de a gestiona o criză a imigranților, urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informații (51%), organizațiile umanitare (50%), Poliția de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Țării (39%), autorități locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituții, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți declară că au mare și foarte mare încredere.