Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au fost surprinși să descopere că atât bărbații, cât și femeile au fost apreciați că arată mult mai bine cu masca medicală albastră pe faţă.
Măștile de față îi fac pe oameni să arate mai atractivi, potrivit studiului realizat de academicienii britanici. Rezultatul ar putea fi o lovitură pentru producătorii de la celebrele case de modă, pentru că o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință ar fi probabil considerată cea mai atrăgătoare.
Înainte de pandemie masca era considerată neatractivă
Dr. Michael Lewis de la școala de psihologie a Universității Cardiff și un expert în fețe, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au descoperit că măștile medicale de față reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boală: „Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măştile au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască a avut vreun efect”, a spus el.
Şi continuă: „Studiul nostru sugerează că fețele sunt mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se poate datora faptului că ne-am obișnuit ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoane care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea să ne liniștească purtarea măștilor medicale și, prin urmare, ne simțim mai pozitivi față de purtător.”
Femeile au fost puse să evalueze bărbații cu mască şi fără mască medicală
Patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască, cu mască de pânză simplă, cu mască medicală albastră. Participanții au spus că cei care poartă o mască de pânză sunt semnificativ mai atractivi decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse. Dar masca chirurgicală, de tip normal, de unică folosință, îl făcea pe purtător să arate și mai bine.
Pademia ne-a schimbat psihologia în modul în care îi percepem pe purtătorii de măști. Când vedem pe cineva purtând o mască, nu ne mai gândim „acea persoană are o boală, trebuie să stau departe. Acum putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măștile de față nu mai acționează ca un semnal de contaminare, relatează theguardian.