Peste 60% din companiile cu impact din România se află în situaţie de dificultate economică, caracterizată prin lipsa de lichiditate şi supraîndatorare, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță CIT Restructuring.
„În anul 2012, pierderile cumulate ale acestora au fost de 4,8 miliarde de euro, în timp ce datoriile totale erau de 85,55 miliarde euro”, se menționează în studiu.
Analiza urmărește evoluția economică a peste 19.800 de companii cu active mai mari de un milion de euro în perioada 2010-2012 și poate fi accesată online pe www.citrestructuring.ro. Câteva dintre concluziile studiului:
Potrivit studiului, în 2012, 13.169 companii au generat 7,12 miliarde euro profit, iar 6.663 companii au înregistrat 4,80 miliarde euro pierdere (cât aproximativ 70% din profitul primelor). Circa 56% dintre companiile care au generat profit în 2012 au o marjă sub 5%.
Porivit cercetării, datoriile cumulate ale companiilor analizate sunt de 4 ori mai mari decât valoarea totală a creditelor acordate companiilor din România în 2012, raportate la BNR, iar sectorul care generează cele mai mari pierderi, dar şi cele mai mari profituri este cel imobiliar.
Circa 16% dintre companiile analizate sunt în stare iminentă de insolvenţă.
De asemenea, potrivit cercetării, nerestructurarea companiilor aflate în dificultate ar putea duce la o creștere cu 2-3% a ratei șomajului.
”Urmărim atent evoluția companiilor cu impact în economie, iar parcursul acestora din ultimii ani arată că principalele probleme la nivelul companiilor rămân aceleași: lipsa de lichidităţi şi supraîndatorarea. Practica ne-a confirmat că ele nu se remediază de la sine, iar numărul companiilor aflate în dificultate creşte de la an la an, multe din acestea fiind în pericol de insolvenţă”, ”, a declarat Rudolf Vizental, CEO-ul CIT Restructuring, parte a CITR Group.
Sectoarele cu cele mai mari pierderi
Sectoarele de activitate din România care au generat cele mai multe pierderi concentrează peste 2.800 de companii.
Cele mai mari pierderi se înregistrează în domeniul imobiliar, unde sunt concentrate 2.300 de societăți, adică 12% din totalul companiilor cuprinse în analiză.
Pierderi majore înregistrează și cele din transporturi căi ferate, producție auto, energie electrică, producție metale, media, sectorul hotelier, cel al producției de nave și al telecomunicațiilor. Aceste companii reprezintă 42% din totalul companiilor analizate și au acumulat 49% din pierderile totale.