Studiu şocant! Pe Facebook și Twitter, intimitatea dumneavoastră este în pericol, chiar dacă NU aveți un cont şi chiar dacă l-aţi ŞTERS

Un nou studiu arată că protecția vieții private în social media este un fel de fumat pasiv. Este controlată de oamenii din jurul tău. Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Vermont și de la Universitatea din Adelaide a colectat mai mult zeci de mii de mesaje publice pe Twitter de la 13.905 de utilizatori şi au ajuns la un rezultat şocant. Nu există intimitate chiar dacă ţi-ai închis contul sau nu ai avut niciodată. Cum este posibil aşa ceva?

Cu aceste date, ei au arătat că informațiile conținute în cele 8 sau 9 mesaje Twitter ale persoanelor de contact ale unei persoane pot prezice tweet-urile ulterioare ale acelei persoane, la fel de precis ca și cum ar fi privit direct la feed-ul Twitter-ului propriu. Noul studiu arată, de asemenea, că dacă o persoană părăsește o platformă de social media - sau nu s-a înscris niciodată în ea - mesajele și cuvintele de pe internet oferă în continuare aproximativ 95% din "precizia predictivă potențială". Studiul a fost publicat pe 21 ianuarie în revista Nature Human Behavior.

Cercetarea ridică întrebări profunde cu privire la natura fundamentală a confidențialității - și despre cum, într-o societate cu o înaltă rețea, alegerile și identitatea unei persoane sunt integrate în acea rețea. Noul studiu arată că, cel puțin teoretic, o companie, un guvern sau un alt actor poate trasa profilul exact al unei persoane - partid politic, produse preferate, angajamente religioase - de la prietenii săi, chiar dacă niciodată nu au avut acces la medii sociale sau au șters contul.

"Nu există loc de ascuns într-o rețea socială", a declarat Lewis Mitchell, co-autor al noului studiu, care a fost cercetător post-doctoral la Universitatea din Vermont și acum lector superior în matematica aplicată la Universitatea din Adelaide, Australia.

Modul în care informațiile circulă pe platformele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter, a devenit un factor puternic în mișcările de protest, alegerile naționale sau creșterea și căderea brandurilor comerciale. Pe parcurs, oamenii de pe aceste platforme dezvăluie cantități masive de informații despre ei înșiși și prietenii lor.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu dacă există o limită fundamentală a predictibilității acestui val de date

Oamenii de stiintă au folosit mesajele lor Twitter pentru analiză ca să arate că există o limită matematică mai mare decât cantitatea de informații predictive cu faptul că rețeaua socială poate, dar nu contează că persoana al cărui profil este stabilit sau al cărui comportament este așteptat fie în această rețea, fie nu, atunci când prietenii lui se află în rețea.

"Numai tu nu îți controlezi viața privată pe platformele sociale", a spus profesorul UVM Jim Bagrow, "prietenii tăi au și un cuvânt de spus", titrează techxplore.