Cum se jefuieşte un spital

STUDIU DE CAZ. Şeful Serviciului administrativ căpuşează sute de mii de euro de la spital prin propria firmă: Mavexped. Viorel Cristea vine la muncă într-un Mercedes de 50.000 de euro.

Sistemul medical românesc a devenit un serial de poveşti de groază, asemănător „Povestirilor din criptă”. La Slatina, un copil de 9 ani moare cu zile în urma unei fracturi deschise tratate superficial de către medici. Părinţii plângeau în faţa camerelor de filmat, acuzând doctorii că le-au ignorat copilul pentru că sunt săraci şi n-au avut bani de şpăgi.

La spitalul din Slatina, pacienţii sunt trimişi la farmaciile din oraş să-şi cumpere medicamente. Justificarea: spitalul nu mai are bani. În schimb, în celălalt colţ al ţării, la Vaslui, sute de mii de euro din bugetul Spitalului Judeţean ajung în buzunarul şefului Serviciului administrativ, sub protecţia directă a managerului Nicu Oprişan.

Cele două situaţii, de la Slatina, respectiv Vaslui, nu trebuie privite decât împreună, ca două puncte unite pe o singură axă a răului.

Visul comunist: Cristea e şi furnizor, şi beneficiar

Viorel Cristea sfidează. E şeful serviciului Administrativ al spitalului din Vaslui, o perioadă a fost director administrativ şi vine la muncă la volanul unui Mercedes clasa E, de circa 50.000-60.000 de euro. Ironic, e chiar unul dintre bugetarii de lux pe care premierul Emil Boc se chinuieşte să-i dibuiască, însă fără să le dea de urmă. Din 2006, spitalul din Vaslui are contract de colectare a deşeurilor medicale cu firma Mavexped SRL, nimeni alta decât firma de familie a şefului de la Administrativ, Viorel Cristea.

De patru ani, el centrează, el dă cu capul la Spitalul Judeţean Vaslui. Colectarea deşeurilor la această unitate medicală este o afacere de peste 100.000 de euro/an, bani care intră în buzunarul familiei Cristea. Şeful de la Administrativ spune că a divorţat de soţia sa în 2007 şi că nu se află în situaţie de incompatibilitate. Sorina Cristea este, într-adevăr, unic acţionar la Mavexped, însă cei doi soţi divorţaţi locuiesc bine-mersi împreună.

Vecinii din strada Griviţei spun că nimic din comportamentul celor doi nu lasă de înţeles că ar fi divorţaţi. Mercedesul cu care Viorel Cristea vine la spital aparţine tot firmei Mavexped. „Da, am primit o maşină de la firmă, care-i problema? Eu doar o împrumut”, comentează el ritos.

Mai mult, numărul de contact al firmei este chiar mobilul şefului de la spital. „Da, a rămas de pe timpuri aşa, trebuia schimbat”, mai spune Cristea fără să clipească. Cei care sună pe numerele de fix afişate pe site-uri şi cer o ofertă sunt direcţionaţi spre Viorel Cristea şi primesc numărul lui de mobil.

Joacă pentru firmă şi în deplasare

Dar cireaşa de pe tort este faptul că Viorel Cristea în persoană a reprezentat firma Mavexped la licitaţii de colectare a deşeurilor din alte spitale. În 2008 a stat mai mult în concediu medical, în schimb umbla după contracte prin alte judeţe. A semnat cu mâna lui ca participant la licitaţia de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, care a avut loc pe 9 mai 2008. La fel a făcut şi în iunie 2009, când a venit la licitaţia de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Dar Cristea a oferit un răspuns halucinant: „Este posibil să fi reprezentat firma la alte spitale, dar la Vaslui niciodată!”. Viorel Cristea pretinde că n-a influenţat încheierea contractelor dintre departamentul pe care îl conduce la Spitalul Judeţean Vaslui şi firma Mavexped.

Preţuri umflate, cantităţi falsificate

Atitudinea suspectă de sfidare a legilor într-un stat de drept are o consecinţă previzibilă: preţurile practicate de Mavexped la spitalul din Vaslui, unde Cristea semnează dispoziţiile de plată, sunt de trei ori mai mari decât aceleaşi servicii pe care firma le prestează altor unităţi medicale.

De exemplu, Mavexped colecta deşeurile medicale cu 6,7 lei/kg la Vaslui şi cu numai 1,94 lei/kg la Spitalul din Bârlad. Explicaţia? La propriul său spital obţinea contracte prin invitaţie directă, fără publicare pe SEAP, iar la Bârlad firma era obligată să treacă prin ciurul unei licitaţii publice.

Mai mult, cantităţile de deşeuri facturate de Mavexped la Spitalul Vaslui sunt enorme raportate la numărul anual de îmbolnăviri. La 900 de paturi, se colectau lunar 6-7 tone de deşeuri, iar la un spital cu 1.000 de paturi din Iaşi („Sf. Maria”) nu se strâng mai mult de 3-4 tone/lună. Explicaţia e simplă: Viorel Cristea era chiar omul care trebuia să verifice cantităţile, ca lupul pus stăpân la oi.

Managerul Oprişan are bube şi mai mari

Dar nu e singurul care „a dat iama în stână”. Şeful lui, managerul Nicu Oprişan, îl mângâie pe creştet: „Domnul Cristea n-are nicio treabă cu firma Mavexped. El nu este şi nici nu a fost implicat sub nicio formă în procedura de încheiere a contractelor dintre firma fostei soţii şi spital”.

Nimic surprinzător. Nicu Oprişan plăteşte un avocat cu 2.000 de lei/ lună deşi spitalul are jurist. Nicu Oprişan a semnat un contract fabulos cu Sheriff Guard Protection, aparţinând omului de afaceri Sorin Dumitriu, cunoscut ca sponsor atât al PSD, cât şi al PDL în campaniile electorale. Pentru cinci posturi de pază în curtea spitalului, Sheriff a cerut în iulie 2009 un preţ/oră/post de 11,2 lei. Pe piaţa posturilor de pază, preţurile sunt de 5-6 lei/oră. Nu s-a organizat licitaţie, contractul fiind încheiat doar pentru o singură lună.

Ulterior a fost prelungit prin acte adiţionale. Pentru cele şase luni din 2009, managerul Oprişan a acceptat plata a nu mai puţin de 323.966 lei. Dacă spitalul şi-ar angaja paznici proprii, costurile ar fi de zece ori mai mici.

DOVADA. La o licitație la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, Viorel Cristea a participat ca reprezentant al firmei Mavexped SFIDARE

Legi anticorupţie, călcate în picioare

La Spitalul Judeţean Vaslui sunt ignorate legi fundamentale în lupta împotriva corupţiei. Conform Legii 95/2006, şefii de serviciu din cadrul spitalelor publice, la fel ca managerii, sunt în stare de incompatibilitate dacă rudele lor până la gradul IV au contracte cu unitatea la care sunt angajaţi.

Contactaţi de EVZ, atât conducerea Prefecturii Vaslui, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că vor demara o anchetă pe acest subiect.