Una dintre metodele neconvenţionale pe care nutriţioniştii le recomandă uneori pacienţilor care se află în luptă cu kilogramele în plus ar fi să mănânce din farfurii de dimensiuni mici, considerând că astfel şi porţiile de mâncare vor deveni mai mici. Cu toate astea, un nou studiu dă peste cap tot ceea ce era cunoscut până acum despre acest obicei.
Cu toate că se credea că farfuriile de dimensiuni mai mici fac oamenii să mănânce mai puţin, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest mit nu poate sta în picioare. Utilizarea acestei tehnici nu ajută în niciun fel oamenii aflaţi la dietă.
“Utilizarea farfuriilor mai mici de către cei aflaţi la regim este o tehnică adesea recomandată de nutriţionişti. Această tehnică este folosită cu scopul de a induce persoanei respective senzaţia că a mâncat o cantitate suficientă de mâncare chiar dacă, cantitativ, nu este aşa. Tehnica este complet inutilă, şi-a dovedit ineficienţa în studiile pe care le-am efectuat", a declarat Meena Shah, o profesoară de kinoterapie de la Universitatea Creştină Texas din Fort Worth, citată de site-ul medicinenet.com.
Femeile obeze au mai dorit o porție de mâncare atunci când au folosit farfurii mai mici Studiu condus de Meena Shah a fost făcut cu ajutorul a 10 femei obeze şi alte 10 care aveau o greutate normală. Cele 20 de femei au mâncat, alternativ, atât cu farfurii de dimensiuni mici, cât şi cu unele de dimensiuni mari. Femeile au fost îndemnate să îşi pună mâncare atât cât simt nevoia pentru a se sătura.
Rezultatele au arătat că femeile obeze au simţit nevoia să mai mănânce o porţie dacă farfuria era prea mică, fapt ce a demonstrat că “păcăleala" creierului nu este posibilă, aşa cum se credea iniţial.
Studiul care a dovedit că farfuriile de dimensiuni mici sunt complet inutile în cadrul unui regim alimentar a fost publicat în revista de specialitate Journal of Human Nutrition and Dietetics. CITIȚI ȘI:
- 7 leacuri mai puțin cunoscute pentru durerile de cap