Iubitorii de senzaţii tari acţionează impulsiv din cauza diferenţelor cerebrale care favorizează procesarea diferită a dopaminei, substanţa responsabilă de crearea senzaţiilor de plăcere şi dorinţă, se arată într-un studiu realizat de universitatea americană Vanderbilt.
Experimentele efectuate pe animale au dovedit că şi acestea, asemenea oamenilor, răspund diferit la schimbările care se petrec în jurul lor. Astfel, indivizii care sunt stimulaţi de noutate, precum un drog, reacţionează de fapt la incapacitatea creierului lor de a gestiona producţia de dopamină, moleculă care produce senzaţia de exaltare.
La studiu au participat 34 de persoane sănătoase care au fost testate atât pentru a afla nivelul lor de dopamină, cât şi pentru a li se descoperi tipul de personalitate.
Astfel, rezultatele studiului au evidenţiat faptul că oamenii cu un dezvoltat spirit de aventură sunt mai cheltuitori şi mai spontani, iar numărul autoreceptorilor de dopamină este mai scăzut.
"Studiul nostru sugerează că indivizii aflaţi în permanenţă în cautarea de noi experienţe sunt mai puţin capabili să selecteze dopamină. Deci, densitatea receptorilor de dopamină este invers proporţională cu predispoziţia persoanei pentru senzaţii tari", a precizat doctorul David Zald, conducătorul cercetării.
Acest studiu a explicat de ce anumite persoane sunt mai expuse la diverse forme de dependenţă, precum cea de droguri.