Conducerile celor mai prestigioase universităţi din ţară au constituit, legal, la mijlocul lunii iunie, Consorţiului „Universitaria”, organism ce funcţiona din anul 1996, însă fără personalitate juridică.
Pe 12 iunie, rectorii a patru universităţi de elită din ţară (Universitatea din Bucureşti, Uni ver sitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Uni ver si ta tea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara) au semnat în faţa notarului public documentul constitutiv al consorţiului.
Notele vor putea fi echivalate
Consorţiul „Universitaria” şi-a propus să coordoneze cele patru mari universităţi din ţară, prin politicile didactice, pentru a promova strategii comune în ceea ce-i priveşte pe studenţi şi programele internationale. Astfel, studenţii pot migra între facultăţi, cu burse, la fel cum plecau în străinătate.
Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat: „Din toamnă, vom avea un program gen Erasmus, dar numai la nivel naţional. Studenţi de la fiecare facultate din cadrul universităţii noastre vor merge la Bucureşti, Cluj şi Iaşi unde, pentru un semestru, vor studia ce se predă acolo, iar tineri de la cele trei instituţii vor veni la Timişoara. Notele vor fi echivalate pe principiul creditelor transferabile”. Totodată, Consorţiul Universitaria vrea să asigure calitate în învăţământul superior şi să compatibilizeze planurile de studii şi cercetare.
Şi profesorii vor putea preda la alte facultăţi
Ioan Talpoş a mai precizat: „Erasmusul românesc va contribui mult la creşterea calităţii educaţiei în universităţile partenere. Promovarea mobilităţilor studenţilor şi profesorilor este una dintre mişcările care va fi concretizată din toamna următoare şi care presupune ca un grup de studenţi de la fiecare facultate din cadrul UVT să fie şcolarizat un semestru la una dintre cele trei instituţii, plus ASE, şi, în acelaşi timp, tineri de la universităţile din cadrilater să înveţe la Timişoara. În privinţa profesorilor, cei mai buni într-un anumit domeniu vor preda, prin rotaţie, - la master şi, respectiv, şcolile doctorale - în toate cele patru centre universitare de prestigiu”.
PROIECTE LA TIMIŞOARA
Campus multifuncţional, sală de sport
Mai mult de 12% din numărul total al studenţilor de la cursurile de zi de la Universitatea de Vest Timişoara beneficiază de burse de studii pentru rezultate bune în pregătirea profesională. Instituţia are în desfăşurare ridicarea unui nou campus universitar multifuncţional pentru nevoile proprii ale universităţii, pe un teren central de 6,5 ha aflat în proprietatea instituţiei. Până în luna octombrie 2009 se preconizează inaugurarea laboratorului de chimie şi a ringului bursier din cadrul platformei de formare şi cercetare interdisciplinară Nicholas Georgescu – Roegen.
De asemenea la finele lunii octombrie va fi dată în folosinţă prima sală de sport în campusul Oituz. Valoarea totala a proiectelor care vor schimba faţa Universităţii de Vest din Timişoara depăşeşte 40 de milioane de euro, sursele de finanţare fiind de la bugetul de stat, din fondurile europene şi din resurse proprii.