Reprezentanții studenților și ministrul Educației au „negociat” ieri pe tema controversatei Ordonanțe de Urgență prin care s-au făcut modificări în învățământ. Au obținut doar bani pentru transport.
Criticile și protestele studenților față de modificările operate în Educație prin Ordonanța de Urgență a Guvernului de la sfârșitul anului trecut l-au făcut pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, să accepte discuțiile pe această temă. O delegație de cinci membri ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), condusă de Cristi Popescu, a fost primită ieri de ministrul Cîmpeanu.
Pasați la Parlament
„Am criticat mai multe probleme, inclusiv chestiunea renunțării la doctorat. I-am spus ministrului că nu se justifica urgența, că erau altele mai importante de reglementat prin OUG. El ne-a spus că era urgent, pentru că exista o cerere care trebuia soluționată, cea a domnului Ponta.”, a declarat pentru EVZ Cristi Popescu, președintele ANOSR.
„I-am spus că trebuia să fie dezbatere publică și comunitatea academică să decidă cine plătește banii cheltuiți de stat cu doctoratul. Noi propunem ca persoana căreia i se retrage titlul de doctor, indiferent dacă e la cerere sau nu, să plătească pentru aceste cheltuieli. Ne-a spus că la următoarele modificări ne va consulta, dar că acum nu mai poate face nimic și ne-a sfătuit să ne adresăm Parlamentului, când va fi luată în discuție Legea de adoptare a ordonanței respective. Ne vom duce în Parlament, după ce se termina vacanța parlamentară”, a mai precizat președintele ANOSR. Studenții vor propune Parlamentului și modificări privind finanțarea universităților.
Bani pentru transport
S-a rezolvat, totuși, problema reducerii cu 50% a cheltuielilor de transport. Existau zone în care studenții nu au beneficiat de aceasta. „Acum s-a suplimentat bugetul pentru toate universitățile și s-au alocat mai mulți bani la Iași, Cluj și la Petroșani, unde au fost probleme”.
Reformă cu „omisiuni”
Problema burselor sociale nu a fost rezolvată nici acum. „Noi am cerut mărirea burselor sociale. Ministerul ne-a promis în noiembrie 2014, înainte de alegeri, că va face acest lucru din bani europeni, prin proiecte. Acum ne-a spus că nu se poate fiindcă în minister nu au persoana care să deruleze acest proiect. Ca soluție, a găsit transferarea responsabilității către universități, cărora le vor trimite un model de proiect”, a spus Cristi Popescu.
Până la închiderea ediției, ministrul Educației nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.