STUDIU. Tinerii români îşi doresc locuri de muncă în statele din UE.
Studenţii români îşi doresc un loc de muncă în străinătate, dar într-un procent mai mic decât în 2005, şi mai ales în ţări din Uniunea Europeană. În urmă cu doi ani, în capul listei se aflau Statele Unite ale Americii.
Pe de altă parte, tinerii din universităţile bucureştene, ieşene, clujene şi timişorene sunt mai pesimiş ti în ceea ce priveşte globalizarea şi perspectivele lor de angajare, după cum arată datele unui studiu comandat şi făcut public ieri de Continental AG.
„Rezultatele nu sunt neapărat îngrijorătoare. Probabil, oamenii şi-au dat seama cât de greu este să faci carieră“, a declarat Heinz-Gerhard Wente, directorul ContiTech, cel care este responsabil de relaţiile de muncă în cadrul Continental. Joburi în Occident Dacă ar avea posibilitatea de a alege între un loc de muncă în străinătate şi unul în România, una din patru persoane ar rămâne în ţară, în timp ce una din patru ar prefera un job în Europa de Vest. Numai 3% dintre cei intervievaţi au spus că ar merge să muncească într-o ţară din Europa de Est, cum ar fi Slovacia, Cehia sau Bulgaria.
În ceea ce priveşte Statele Unite, dacă, în 2005, 61% dintre tineri spuneau că şi-ar dori un job în America, acum numai 50% au optat pentru acest lucru. „Pentru noi a fost surprinzător că aproximativ 11% dintre studenţii din România - ţară considerată în mod tradiţ ional că oferă forţă de muncă ieftină - se tem de delegarea în ţări cu salarii reduse“, a precizat Wente.
În continuare, rămâne neschimbat refuzul din partea studenţilor români de a munci în state mai puţin atractive, cum ar fi Rusia, Ucraina, China sau chiar America de Sud. Băieţii vor la lucru, fetele - la doctorat Principalele piedici de care se lovesc studenţii care vor să lucreze peste hotare sunt necunoaşterea unei limbi străine şi lipsa de experienţă, cauzată în principal de lipsa mobilităţii din timpul facultăţii, după cum a precizat sociologul Aurora Liiceanu.
Imaginea proastă a conaţionalilor noştri este ultimul motiv care-i împiedică să se deplaseze. Datele studiului mai arată că băieţii îşi doresc mai repede să lucreze, în timp ce fetele preferă să-şi continue studiile cu masterate şi doctorate.
În acelaşi timp, tinerii din Cluj, Braşov şi Timişoara sunt mai bine informaţi ori mai interesaţi decât cei din Capitală sau de la Iaşi. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 974 de studenţi români, de Institutul Infratest, în luna iunie 2007. ANGAJĂRI Ingineri şi specialişti în construcţii Grupul german Continental AG va angaja în România 1.500 de specialiş ti până la sfârşitul anului 2008, potrivit directorului de resurse umane al companiei, Heinz Gerhard Wente.
„În acest an vom face 500 de angajări, iar anul viitor 1.000 de angajări, dintre care 30% vor fi absolvenţi“, a completat Wente. Continental va recruta în special ingineri, specialişti în construcţii, personal calificat în prelucrarea cauciucului şi maselor plastice, dar şi specialişti în logistică.
Compania oferă sprijin material facultăţilor tehnice din Sibiu, Braşov, Iaşi şi Cluj-Napoca, iar de la începutul anului există o universitate Conti în cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu.