Studenţii medicinişti au protestat față de descentralizarea rezidenţiatului

Tinerii care urmează o facultate de medicină sunt revoltaţi de faptul că examenul de rezidenţiat va fi organizat la nivel local, aceştia acuzând că în acest mod se poate frauda mai uşor. Primii care au protestat în faţa universităţii pe care o urmează, de la ora 13.300, sunt studenţii din Iaşi.

Studenţii spun că descentralizarea rezidenţiatului va duce la încurajarea corupţiei, iar ca efect negativ, absolvenţii cu un punctaj bun va putea alege doar dintre locurile disponibile în regiunea sa, iar cel puţin în cazul celor din Iaşi, locurile au fost foarte puţine.

„Măsura descentralizării creşte potenţialul apariţiei unor grave nereguli în centrele universitare care organizează examenul de rezidenţiat, iar pe termen lung, rezultatul adoptării unei asemenea decizii ar scădea şi mai mult încrederea absolvenţilor de medicină în coerenţa şi eficienţa pregătirii în rezidenţiat”, au mai precizat reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Iaşi: 100 de protestatari

La protestul organizat de Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi au participat peste 100 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa". Protestul a avut loc între orele 13.30 şi 14.30 în Piaţa Naţiunii, pe esplanada din faţa universităţii. Tinerii au venit cu pancarte cu mesajele "Descentralizare. Şanse ilegale", "Vrem specialitatea, nu localitatea!", "Nu descentralizare!" şi "Vrem bibliografia!". Tinerii au huiduit în repetate rânduri, nemulţumiţi că Ministerul Sănătăţii nu a publicat încă bibliografia pentru examenul de rezidenţiat ce va avea loc în luna noiembrie. "Descentralizarea rezidenţiatului presupune un examen cu subiecte realizate la nivel local, o să apară suspiciuni privind modul de organizare a acestui examen. Noi am pledat pentru un examen naţional care ne dădea ocazia de a avea şanse egale cu absolvenţii din alte centre. Descentralizarea face ca un absolvent cu un punctaj bun să fie nevoit să aleagă doar din acele locuri disponibile în regiunea sa, care în 2010 de exemplu au fost foarte puţine pentru Iaşi. Într-un clasament naţional, aşa cum a fost până acum, acelaşi absolvent are mult mai multe opţiuni iar punctajul bun obţinut este mai relevant. Nemulţumirile noastre sunt legate şi de faptul că încă nu avem bibliografia, Ministerul Sănătăţii nu a respectat două deadlineuri date pentru publicarea bibliografiei", a declarat Ovidiu Mitu, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi. "Au dreptate să fie supăraţi"

Studenţii medicinişti din Iaşi vor lua legătura şi cu colegii lor din alte centre universitare pentru a organiza la nivel naţional un protest împotriva descentralizării rezidenţiatului. "Examenul de rezidenţiat pe care vor să-l facă va fi ca şi la bacalaureat, cu şpăgi, copiat, aranjamente de săli, fiţuici în toalete", a punctat unul dintre protestatari. În replică, profesorii din colectivul UMF Iaşi dau asigurării că examenul de rezidenţiat va fi unul cât se poate de serios. "Îi asigurăm că, aşa cum încă din 2007 universitatea a introdus în timpul studenţiei teste foarte seriose, teste grilă, şi acest examen de rezidenţiat va fi unul foarte serios. Subiectele pentru examenul de  rezidenţiat sunt făcute la nivel de universitate, după o bibliografie comună pentru toate centrele de examinare, care din păcate nu a fost încă publicată de Ministerul Sănătăţii, în ciuda demersurilor făcute. Ministerul s-a angajat să publice bibliografia pe 1 decembrie 2010, apoi a spus că va fi publicată pe 10 decembrie 2010. Copiii au dreptate să fie supăraţi că nu au încă bibliografia. În ceea ce priveşte susţinerea lor că nu ar avea şanse egale pentru un post, nu este aşa. Spre exemplu, dacă un absolvent din Iaşi vrea un post la Bucureşti sau o anumită specializare, nu îl împiedică nimeni să meargă să participe la examenul de rezidenţiat de acolo", a declarat Maria Stamatin, profesor în cadrul UMF Iaşi.