De Ziua Europei, bănăţenii au descoperit cricketul, jocul gentlemenilor exportat de britanici în toate colţurile imperiului. Din toamnă, se vor ţine şi cursuri de cricket în şcoli.
După ce ani la rând cricketul s-a jucat exclusiv între studenţii medicinişti indieni, primăvara aceasta a luat fiinţă Banat Lions Cricket Club, entitate care vrea să prompoveze acest sport în România şi care alătură câţiva timişoreni destoinici urmaşilor lui Raj Kapoor.
Indieni şi timişoreni contra refugiaţi din Sri Lanka
În apropiere de Muzeul Satului, sâmbătă dimineaţa, indienii şi timişorenii au înfruntat echipa unor refugiaţi din Sri Lanka găzduiţi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi.
Un „umpire” (sinonimul arbitrului principal), tras la costum negru, cu cămaşă albă, monitorizează jocul din centrul „pitch”- ului (aria de joc), în timp ce „fielderul”, „batsmanii” şi „bowlerul” joacă antrenant.
Mingea şi bâta sunt mânuite cu agilitate, în timp ce pe marginea terenului galeriile îşi încurajează jucătorii. Srilankezii ies transpiraţi din joc şi învingători.
Aflăm de la un apropiat al Centrului că sunt, de fapt, minoritari în ţara lor şi, din cauza războiului civil, au plecat. De patru luni sunt cazaţi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi din Timişoara şi aşteaptă să poată începe, undeva în lumea largă, o viaţă mai bună.
„Au dat 150%. E şi de înţeles, pentru ei este un lux, în fond, să iasă în afara centrului. E ca şi cum ai lua un copil sărac şi l-ai duce la Real spunându- i că poate lua orice îşi doreşte. Lăsând la o parte astea, srilankezii chiar au fost nişte parteneri de joc excelenţi, chiar dacă sunt mai tineri decât noi, mai atletici şi mai înalţi”, a declarat Prakashgg Samarth, unul dintre jucătorii consacraţi de cricket din Timişoara, student indian la Universitatea de Medicină „Victor Babeş”.
O adevărată religie
Samarth are 22 de ani şi este din New Delhi. El povesteşte că joacă cricket de când se ştie şi e foarte bucuros că şi românii vor să deprindă sportul gentlemenilor.
„Cricketul la noi, dar şi în cazul pakistanezilor, nepalezilor sau srilankezilor este ceva la fel de popular cum e băutul berii la români. Nu există om, la noi, care să nu ştie să ţină în mână bâta de cricket, este o adevărată religie”, a mai spus tânărul.
Iniţiativa au avut-o cei de la Banat Lions Cricket Club, care s-au gândit să-i provoace pe tinerii din Sri Lanka la un meci de cricket. Cei din urmă s-au mobilizat rapid şi şi-au găsit chiar şi un nume echipei lor: European Transit Cricket Team.
„Pentru mine a fost prima dată când am jucat cricket, în afara antrenamentului din centru, de săptămâna trecută. E fantastic. Cunosc regulile jocului, dar acasă nu am jucat niciodată”, povesteşte Raj, unul dintre refugiaţi.
Meciurile de cricket s-au încheiat sâmbătă după-amiaza pentru refugiaţi, dar indienii şi-au etalat cunoştinţele şi dumi nică, pe Stadionul CFR din Timişoara, unde au înfruntat o echipă belgrădeană.
„Criketul la noi, la indieni, dar şi în cazul pakistanezilor, nepalezilor sau srilankezilor este ceva la fel de popular cum e băutul berii la români.“ PRAKASHGG SAMARTH, student indian la Universitatea de Medicină „Victor Babeş”
CONTINUITATE
Cursuri opţionale la Liceul Sportiv „Banatul”
- Din toamnă, elevii Liceului Sportiv „Banatul”, din Timişoara, vor avea o nouă specializare opţională în programă, cricketul. Cursurile se vor face pentru patru echipe de juniori, iar echipamentul necesar a fost deja asigurat prin donaţii. Primele echipamente au sosit deja, iar iniţiatorii, Banat Lions Cricket Club, îşi doresc chiar să promoveze şi înfiinţarea unei echipă de fete.
- Cricketul este primul sport de echipă despre care există documente că ar fi fost jucat în sudul Angliei, în secolul al XVI-lea.
- Astăzi sunt 104 ţări afiliate la Consiliul Internaţional de Cricket, acest sport fiind considerat al doilea cel mai popular sport din lume, după fotbal.