Dupa un an de cercetare in laboratorul de neurostiinte al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti, doi studenti au descoperit date noi privind autismul.
Rezultatul la care au ajuns, privind modificarile de la nivelul talamusului in cazul autistilor, este o premiera in domeniu, pentru care au primit, luna trecuta, marele premiu la o conferinta internationala din Olanda.
La evenimentul la care au participat studenti la medicina si tineri medici din 55 de state, printre care Japonia, China, Taiwan, Canada si SUA, tinerii romani s-au plasat inaintea unor reprezentanti ai universitatilor celebre, precum Oxford si Cambridge.
Lucrarea lui Claudiu Barsila si a Laurei Spanu abordeaza rolul talamusului (parte a encefalului, situat in mijlocul creierului) in autism. Simturile, cu exceptia mirosului, trec prin talamus spre cortex, unde au loc majoritatea procesarilor informationale.
„Modul in care talamusul isi pune amprenta asupra procesarilor din cortex duce la simptome asemanatoare autismului”, explica pe scurt Claudiu descoperirea lor.
„Exista foarte putina literatura de specialitate despre radacinile acestei boli, s-au tot facut cercetari la nivelul creierului, dar sub cortex sunt o multime de structuri care nu au fost luate in seama”, isi motiveaza el interesul pentru acest subiect. Pana la studiul pe om drumul este foarte lung.
„Descoperirea noastra este doar o piesa dintr-un puzzle, insa nu ne vom opri aici cu cercetarea”, e decis studentul. Odata ce cauzele bolii sunt descoperite, drumul spre gasirea unui tratament s-ar scurta cu siguranta.
Entuziasm si cafea Claudiu, student in anul IV, este autorul principal al lucrarii, iar Laura, anul III, coautor. Formeaza un cuplu in cercetare, dar si in viata de zi cu zi. De doi ani, de cand au inceput sa lucreze in laborator, tinerii nu si-au luat nicio vacanta, iar in ultima perioada au muncit aproape zi si noapte, incurajati de profesori.
In prima etapa a studiului, tinerii au „creat” si studiat 16 sobolani autisti. „Supusi anumitor factori, dobandesc un comportament similar copilului autist: miscari repetitive, automutilare, agresivitate”, explica Laura.
In etapa a doua, cea mai importanta, au reconstruit un talamus virtual, printr-un soft medical, pornind de la modelul obtinut pe sobolani si modificand ulterior parametrii. Acest aspect al lucrarii se pare ca i-a „dat gata” pe evaluatorii conferintei internationale.
Laura si Claudiu s-au intors din Olanda cu un trofeu si cu 1.000 de euro. Dorinta tinerilor este ca studiul lor sa fie publicat intr-o revista de specialitate de prestigiu, ceea ce ar insemna un nou imbold pentru continuarea cercetarilor.
Nici unul dintre ei nu a luat in calcul deocamdata varianta plecarii din tara, desi rezultatele lor ar convinge usor o universitate sa-i accepte. „Afara este, clar, un mediu stimulent, dar nici Romania nu e de lasat”, spune Claudiu.
Dileme
Boala cu multe enigme Autismul este o disfunctie care naste mari controverse, cauzele aparitiei nefiind clar stabilite. Indivizii cu autism inregistreaza disfunctii la nivel neuronal si in biochimia creierului.
La nivel comportamental, un copil autist comunica si interactioneaza greu sau deloc cu cei din jur, are comportament repetitiv, plange foarte des, este agresiv si se opune oricarei schimbari (spre exemplu, devin extrem de iritati cand se afla in spatii noi sau in compania unor persoane necunoscute).