"Student, caut o universitate perfecta"

Aflat la cea de-a treia editie, Targul International de Universitati, RIUF, i-a atras si in acest an pe tinerii dornici de a studia in alta tara, la o institutie de invatamant prestigioasa.

Sute de elevi si studenti au vizitat ieri standurile amenajate in incinta Teatrului National din Bucuresti, iar cei care nu au ajuns inca mai au timp s-o faca astazi, pana la ora 18.00.    La un pret de 5 lei pe bilet, vizitatorii RIUF beneficiaza de ofertele a peste 100 de universitati din intreaga lume. Tinerii studiosi s-au inghesuit la standuri pentru a afla care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca daca vor sa studieze in strainatate.

Portretul unui student ambitios

Mihaela Pisau este studenta in anul II la Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti si isi doreste sa se inscrie anul viitor la un master oferit de una dintre universitatile prezente la targ.

La prima vedere, Mihaela pare o persoana timida, insa odata ce intri in vorba cu ea iti povesteste cu entuziasm despre planurile pe care le are. Isi doreste sa studieze in strainatate si a inceput sa-si pregateasca dosarul de admitere pentru programul de burse ERASMUS. Dorinta ei este insa un master la o universitate de prestigiu din Franta.

„Imi doresc unul in administrarea afacerilor. M-am gandit deja sa aplic pentru o bursa si iau in calcul posibilitatea de a continua cu un master tot acolo, in cazul in care as fi admisa”, a spus ea.

Standul la care am surprins-o era cel al Nijmegen School of Management, unde Mihaela cerea informatii despre programul de invatamant al institutiei si despre conditiile de admitere. Tanara, imbracata sport si cu parul strans, pare deja pregatita pentru a studia in strainatate, intrucat conversatia dintre ea si reprezentantul universitatii din Olanda se desfasoara intr-o engleza demna de invidiat.

Foarte atenta la toate explicatiile pe care le primeste, Mihaela nu ezita sa adune cat mai multe materiale de prezentare pentru a se hotari unde sa-si continue studiile. „E atat de multa informatie aici incat, dupa ce termini de vizitat targul, ajungi acasa si-ti citesti pliantele. Apoi incepi sa cauti site-urile universitatilor care te intereseaza”.

Calea spre succes

Mihaela urmareste ofertele pentru International Business si spune ca i-ar placea sa mearga la Universite d'Orleans, institutie cu care „ASE are parteneriate, din cate stiu”. Inte-resata in special de ofertele universitatilor care au programe de studiu in limba franceza, Mihaela discuta cu reprezentantii acestora chiar in limba lor. Ba, mai mult, daca vreun alt vizitator se apropie de stand si ezita sa intrebe ceva, tanara zambeste amabil si incearca sa-i traduca acestuia informatiile primite. Entuziasmul Mihaelei este simtit si de participantii la targ, care ii ofera mai multe materiale de prezentare decat celorlalti vizitatori.

Reprezentantul Universitatii din Orleans, Xavier Galiegue, i-a inmanat studentei un CD al institutiei, spunand ca „daca le puneam pe masa s-ar fi terminat de mult. Asa, le oferim celor care chiar sunt interesati de programele noastre”. Mihaela a fost incantata de oferta acestei universitati, pe care o situeaza in topul preferintelor sale. „Am intrebat de materiile pentru anul III si mi-am dat seama ca planul lor de invatamant cuprinde si cateva pe care eu le-am facut deja. Daca voi fi admisa aici va trebui sa-mi aleg alte materii decat cele pe care le-am studiat, dar tot mi se pare o varianta demna de luat in calcul.”

Educatia are un pret

Despre costurile programelor, Mihaela spune ca se astepta la valori ridicate. „Cele mai scumpe sunt ofertele universitatilor din SUA, insa ce mi s-a parut interesant este ca unele dintre ele sunt reprezentate si in Europa, unde preturile sunt ceva mai mici. O universitate din Norvegia ofera sapte-opt burse, practic ei iti finanteaza studiile si lasa intretinerea in grija ta”. Studenta este putin dezamagita de oferta SUA pentru MBA-urile on-line, despre care spune ca „sunt foarte scumpe. Costa 600 de dolari un credit, iar ca sa promovezi, ai nevoie de 30 de credite”.

Variante care presupun  costuri mai mici

Exista insa si variante mai ieftine. Mihaela spune ca prin programul ERASMUS i se asigura 300 de euro pe luna. „Daca ai nevoie de mai multi bani, te descurci singur sa faci rost de ei. Dupa parerea mea, nu trebuie sa te duci la Sorbona ca sa-ti faci un master. Mai bine alegi Provence, unde viata nu este la fel de scumpa ca in Paris. In orice caz, daca ma duc acolo nu intentionez sa si raman. Cred ca daca am o diploma de la o universitate din Franta imi va fi mai usor sa-mi gasesc un post bun in Romania”.

Despre standul Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne, Mihaela spune ca „aveau oferte de burse, dar pentru programa m-au indemnat sa ma interesez la ASE”.

Oferta variata

Dintre universitatile aflate la targ, tanara le-a luat la rand pe cele care aveau programe de studiu in limba franceza si pe domeniul economic - Universite du Havre, Universite IUP - Management Clermont-Ferdinand, Universite d’Avignon et des pays de Vaucluse, Nancy Universite si Universite de Sciences et Technologie de Lille 1.

Mihaela are o impresie buna despre targ si recunoaste ca nu se astepta sa gaseasca atat de multe informatii utile pentru ea. „Este prima data cand vin aici, mi se pare spectaculos. Eu nici nu sunt adepta statului in casa, mai ales daca e ceva interesant de vazut. Le voi spune si prietenilor mei sa vina”.

Tombola cu premii de la „Evenimentul zilei” si „Capital”

> Publicatiile „Evenimentul zilei” si „Capital” sunt prezente si la cea de-a treia editie a Targului International de Universitati, RIUF. > Acestea ofera abonamente reduse cu 50a studentilor, iar in urma tombolei organizate astazi vor fi desemnati castigatorii celor cinci abonamente gratuite la „Evenimentul zilei” si „Capital”, valabile pentru o perioada de sase luni.

Costuri

Cateva dintre ofertele universitatilor participante

> Ecole de Management de Lyon (Franta): programe cu taxe anuale de inscriere care variaza intre 7.415 si 28.000 de euro. > International College - Albena (Bulgaria): 2.750 de euro/an. > Trinity International School of Management (Grecia): preturi intre 3.600 si 4.500 de euro/an. > DeSales University (SUA): programele costa intre 27.000 si 30.000 de euro/an. > University of Essex (Marea Britanie): costurile variaza intre 3.000 si 4.035 de euro/an. > Universitatea din Orleans (Franta): programe de licenta, master si doctorat cu valori ale taxelor anuale in jur de 3.000 de euro. > La University of Business&Finance Switzerland (Elvetia), un an de studii costa intre 14.000 si 17.000 de euro, din care aproximativ 5.000 de euro sunt cheltuiti pe carti si suporturi de cursuri.