„Strugurelul” omoară vinul de Vrancea

Reprezentanţii viticultorilor din Vrancea au tras ieri un semnal de alarmă în legătură cu dispariţia vinurilor din această regiune, principala problemă fiind existenţa a peste 100 de producători falşi.

Aceştia introduc, anual, pe piaţă, aproximativ 215 milioane de sticle (4,3 milioane de hectolitri) de băuturi fermentate liniştit (BFL).   Potrivit viticultorilor, BFL imită bine adevăratele vinuri, în conţinutul lor negăsinduse, însă, nici urmă de vin adevărat. Specialiştii spun că în compoziţia acestor băuturi fermentate au fost depistate substanţe din categoria aditivilor alimentari care devin toxice şi agresive pentru organism în prezenţa alcoolului. Piraţii vinurilor au şi găsit o modalitate de a trece de barierele legale impuse. Deşi nu au voie să pună pe eticheta băuturilor „vin”, aceştia folosesc denumiri precum „Strugurel”, „Dealul Viilor”, „Hanul din vii”, „Crâşmăriţa” sau de-a dreptul „băutură cu aromă de struguri”. Prin neaccizarea BFL-ului, statul pierde anual circa 220 de milioane de euro, susţin producătorii.

Un alt avantaj al BFL-urilor faţă de vinuri este că acestea se fabrică în maximum 10 zile, în timp ce licorii lui Bachus îi trebuie un an cel puţin. „Importurile masive de vin ieftin şi de slabă calitate din Italia, Spania sau Moldova au determinat scăderea puternică a preţurilor la vinurile naturale. Anul trecut, am ajuns să ne vindem produsele cu preţuri derizorii, cuprinse între 1,5-2 lei/litru”,au spus viticultorii. Ei susţin că preţul unui vin autentic a ajuns la costul unui litru de apă minerală.