Aproape un sfert dintre romanii care s-au prezentat pana acum la medic, in cadrul programului "Analize pentru toti", organizat de Ministerul Sanatatii Publice, risca sa faca diabet zaharat de tip 2. Circa 8% dintre cei evaluati au fost depistati cu boli noi, in urma consultatiei la specialist.
23,4% dintre romani risca sa faca diabet de tip 2, din cauza alimentatiei nesanatoase si a suprasolicitarii nervoase, arata rezultatele preliminarii ale programului.
Alti 11,35% prezinta un risc ridicat de a face o boala cardiovasculara, 3,41% o afectiune renala cronica si intre 2 si 12% cancer. In total, au fost investigati 2,5 milioane de romani.
Tinerii nu s-au dus la medic
Dintre persoanele care s-au prezentat la doctor, doar 30% au primit indicatia de a efectua setul complet de analize. Pentru fiecare asigurat in parte, Ministerul Sanatatii a suportat cateva analize de baza cum ar fi glicemia, colesterolul ori sideremia, adica testarea zaharului, grasimilor si fierului din organism, in limita a 50 de lei.
Analizele au fost prescrise in functie de varsta pacientilor, dar si de istoricul lor medical. Majoritatea persoanelor care s-au prezentat la medic au avut peste 40 de ani, tinerii fiind mai reticenti fata de acest program.
Aceleasi date preliminarii arata ca peste 200.000 de persoane, adica 8% dintre cele evaluate, au fost depistate cu boli noi, in urma evaluarii la specialist.
„Mentionam insa ca informatiile prezentate pana acum sunt date obtinute pe parcursul a trei luni”, a precizat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Numeroase taloane au fost returnate la posta
Mult mai multe persoane ar fi putut fi investigate daca taloanele ar fi fost distribuite corect. Programul a avut insa o serie de disfunctionalitati, dupa cum recunoaste insusi ministrul Eugen Nicolaescu.
„Bazele de date pe care le-am folosit nu au fost actualizate”, a spus acesta, amintind ca s-au trimis taloane inclusiv unor persoane decedate. Din totalul celor 6 milioane de taloane distribuite, 14,63% au fost returnate la posta si la Casele Judetene.
Programul national de analize a inceput in luna iulie a acestui an, cu o intarziere de aproape sapte luni. Din cauza intarzierii distribuirii taloanelor, dar si in urma concediilor medicilor de familie si ale asiguratilor, s-au prezentat la medic jumatate dintre cei asteptati.
Ministrul sanatatii sustine insa ca, in lunile august si septembrie, ponderea celor evaluati a crescut la 60%. Programul se va desfasura pana in octombrie 2008, ultimele trei luni fiind rezervate intarziatilor.
Bolile metabolice
A crescut accesul la alimentele care ingrasa
Medicii spun ca se asteptau ca diabetul sa fie pe primul loc, deoarece aceasta este tendinta in majoritatea tarilor europene. Ei spun ca de la an la an diagnosticheaza tot mai multi pacienti cu aceasta afectiune.
„De cand au inceput sa se faca aceste analize de rutina, numarul pacientilor s-a dublat. Si pana acum au fost multe cazuri, dar nediagnosticate, ceea ce facea sa avem o incidenta mai mica decat restul tarilor europene”, afirma medicul Eduard Adamescu, nutritionist si diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucuresti.
Diabetul zaharat de tip 2 este foarte frecvent in tarile din vestul Europei, afectand intre 5% si 10% din populatie. Potrivit specialistilor, este o boala strans legata de stilul de viata (alimentatie, miscare), factorii de mediu (stres, poluare) si predispozitia genetica.
Astfel, printre persoanele aflate in zona de risc se numara sedentarii si cei cu o alimentatie dezechilibrata. „Au crescut veniturile, a crescut si accesul la produsele care ingrasa. In plus, romanii au fost frustrati in perioada comunista de lipsa alimentelor, ceea ce se reflecta acum in obiceiurile nutritionale nesanatoase”, spune diabetologul.
Bolile inimii
Fumatorii, la risc In privinta bolilor cardiovasculare, tendintele se mentin. Aceste afectiuni reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania.
Daca in tarile UE, 37% dintre oameni mor din cauza unei boli de inima, in Romania, asta se intampla in 61% din cazuri, dupa cum arata rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
„Este vorba despre zestrea genetica, obiceiul fumatului si lipsa unor controale medicale de rutina”, spune conferentiarul Horatiu Moldovan, chirurg cardiac la Institutul „C.C. Iliescu”.
Bolile rinichilor
Chipsurile, un dusman
Bolile rinichilor, situate pe locul trei, sunt o complicatie a diabetului si afectiunilor cardiovasculare. Urologii pun aceasta crestere tot pe seama stilului de viata.
„Cand mananci fast-food si chipsuri, nu bei apa suficienta si fumezi, scade calitatea sangelui. El se ingroasa, afecteaza vasele de sange si infunda rinichii. Suferinta renala este secundara bolilor metabolice”, explica profesorul Nicolae Calomfirescu, urolog la Spitalul de Urgenta „Dimitrie Gerota” din Bucuresti.
Cauze
Romanii, victime ale stresului
Una dintre principalele cauze ale diabetului si bolilor cardiovasculare este stresul. Asa cum arata si studiul „European Health”, realizat de Editura Reader’s Digest, 52% dintre romani sufera de aceasta problema si se considera „prea incordati”, in timp ce numai 16% dintre olandezi declara asta.
Aproximativ 80% din vizitele facute de pacienti romani la medicul de familie au la baza problemele generate de stres.
„Provocarile sunt mult mai mari in societatea moderna. Sunt mai multi stimuli la care trebuie sa raspundem pe unitate de timp: trebuie sa facem fata in trafic, sa vorbim in acelasi timp la telefon, iar la slujba, de cele mai multe ori, trebuie sa indeplinim mai multe activitati in acelasi timp”, explica psihologul Bogdana Bursuc.
Psihologul spune ca oamenii nu cunosc modalitatile de a face fata stresului si de a gestiona emotiile negative pentru ca nu au fost pana acum antrenati sa faca asta.