STRESUL naşterii, reclamat la CEDO de o româncă. Cazul care UIMIT la Strasbourg

Sânziana Ioniță-Ciurez, o româncă de 35 de ani, a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Secția a patra, pe 29 mai 2014, o reclamației împotriva României pentru că nici un medic nu a vrut să îi ofere asistență pentru a naște acasă.

Femeia era însărcinată cu cel de-au doilea copil și avea o sarcină cu risc redus. A cerut o asistentă pentru a aduce copilul pe lume la domiciliu, dar a fost refuzată, iar copilul s-a născut la spital. 

Sânziana susține că fost obligată să nască într-un spital public unde fost supusă unei serii de proceduri medicale pe care nu le-a considerat necesare. Principalele nemulțumiri ale petentei la CEDO sunt de reținut: a fost separată de soțul ei în timpul travaliului; a stat într-un scaun cu rotile timp de circa o oră după ce a ajuns la spital; a avut trei examinări pelviene consecutive, efectuate de trei persoane diferite, scrie Jurnalul.ro. 

În prezent, femeia este gravidă cu cel de-al treilea copil și „se teme de stresul de a da naștere la spital” și „nu poate opta pentru naștere la domiciliu din cauza incertitudinii legislative”. 

Românca invocă articolul 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului atunci când nu-și poate alege circumstanțele în care poate deveni părinte, lipsa sancțiunilor  pentru cei care-i refuză asistența la domiciliu expunând-o riscului de a naște fără ajutor specializat. Mai mult, reclamanta susține că „lipsa reglementării nașterilor la domiciliu constituie o discriminare împotriva ei pe motive de sex și de sarcină, în măsura în care nu-și poate exercita în mod liber și responsabil dreptul de a alege în ce circumstanțe să devină părinte, spre deosebire de femeile care doresc să nască într-un spital”.