Dacă veţi dedica pentru mişcare zile şi ore bine stabilite, aşa cum faceţi cu întâlnirile de serviciu, şansa de a merge la sală va creşte.
Sportul nu înseamnă doar sănătate fizică, ci şi psihică. Specialiştii spun că este una dintre cele mai bune metode pentru a vă descărca energiile negative şi pentru a vă căpăta echilibrul emoţional. „Când facem sport sunt acţionate anumite mecanisme chimice. Acestea ajută corpul să-şi descarce propriile morfine (endorfinele) şi să vă facă să vă simţiţi bine“, explică psihologul Bogdana Bursuc. Totodată, prin mişcare veţi reuşi să vă reglaţi secreţia de cortizol, unul dintre cei mai cunoscuţi hormoni ai stresului. „Se consumă surplusul adunat peste zi în organism“, completează Bogdana Bursuc.
Nu puneţi mişcarea la concurenţă cu mersul la film
Ca să aveţi astfel de beneficii, nu este însă suficient să exersaţi doar când vă aduceţi aminte, ci constant. Dependenţa de sport, spun psihologii, se capătă cu ajutorul planificării. Pentru a face loc sportului în programul vostru, este important să vă găsiţi măcar trei ore libere pe săptămână pentru a le dedica activităţilor sportive. „Trebuie să alegeţi un moment prielnic şi să nu puneţi sportul la concurenţă cu alte activităţi. Sportul trebuie să fie ca o întâlnire într-o agendă“, recomandă Bogdana Bursuc. Astfel, nu este bine să vă lăsaţi ocazia să alegeţi între a merge la sală şi a ieşi la un suc sau la un film cu prietenii. „Ziua şi ora alese pentru sport trebuie respectate“, este de părere Bogdana Bursuc.
Psihologul vă recomandă să faceţi mişcare mai degrabă dimineaţa, când există mai puţine posibilităţi să intervină altceva în program. Dacă vă orientaţi pentru seară, încercaţi să alegeţi o sală de sport sau un parc care să vă fie în drum. „Cu cât sala ori parcul vă sunt mai accesibile, cu atât creşte probabilitatea de a vă ţine de sport“, mai spune psihologul.
Faceţi vizite la mai multe săli de sport din oraş
Dacă vă înscrieţi în rândul celor care îşi găsesc tot felul de scuze ca să nu facă mişcare („nu îmi place cum arată sala“, „nu am unde să fac sport“, „nu am cu cine să merg să fac mişcare“), cel mai bun mod de a scăpa de acest comportament este să faceţi un tur al sălilor de sport din zona în care staţi sau din zona în care lucraţi. „O veţi alege pe cea care vă place mai mult şi vă este mai accesibilă“, recomandă specialistul.
Deşi teoriile de până acum susţineau că metoda cea mai bună de a te ţine de sport este să îţi găseşti un însoţitor, psihologul Bogdana Bursuc crede că cel mai bine este să mergeţi singuri la sala de sport. În felul acesta nu veţi depinde de programul nimănui şi veţi evita condiţionările de tipul „dacă nu poate X, eu nu mai merg“. „Este bine să aveţi o atitudine prioritară vizavi de sport şi să faceţi mişcare în primul rând pentru voi“, explică ea.
SFAT
Sportul nu trebuie să devină o pedeapsă
Nu faceţi din sport un chin. Alegeţi doar acele exerciţii pe care le puteţi executa şi care vă fac plăcere. Sportul nu trebuie să fie o pedeapsă. „Nu persistaţi dincolo de pragul de confort“, recomandă Bogdana Bursuc. În plus, nu uitaţi că puteţi face mişcare în foarte multe feluri. Dacă nu vă place să mergeţi la sală, plimbaţi-vă cu bicicleta, alegeţi un bazin de înot, frecventaţi patinoarul sau încercaţi un sport mai dinamic. Tae-bo, dansul contemporan, tenisul sunt doar câteva dintre variante. Un alt aspect pe care trebuie să-l înţeleagă cei care se apucă de sport este că beneficiile nu vor apărea imediat. Nu veţi slăbi în primele zile şi nu veţi scăpa de celulită de la primele ore. „Mai bine vă gândiţi la ce stare aveaţi înainte să intraţi la sala de sport şi ce stare căpătaţi după mişcare“, sugerează psihologul Bogdana Bursuc.