Strategia Rusiei: totul impotriva Americii

Principalul obiectiv al politicii externe promovate de Rusia este slabirea pozitiei SUA in lume, sustine "New York Times". 

Rusia incearca sa slabeasca pozitia Statelor Unite pe scena internationala si, indiferent cum vor decide americanii in criza nucleara iraniana, Moscova nu are decat de castigat.

Pentru a-si sustine punctul de vedere, autorul, John Vinocur, porneste de la presupunerea ca rusii, care oricum sunt principalii furnizori de materiale nucleare ai Teheranului, ar putea sa se resemneze cu ideea unui Iran inarmat cu bombe nucleare. Plini de bani si cu ambitii de a redeveni o superputere, rusii pot accepta sa se confrunte cu instabilitatea creata de un Iran nuclear, doar pentru a-i umili pe rivalii de la Washington. Din punctul de vedere al lui Vladimir Putin, orice s-ar intampla, tara sa va avea de castigat.

Bete-n roate

Rusia ar putea sa-i incurajeze pe iranieni in a-si mentine atitudinea beligeranta, asteptand ca SUA sa decida sa bombardeze instalatiile nucleare ale Teheranului. Este de asteptat ca o astfel de actiune sa aduca, din diverse colturi ale lumii, un val de condamnari la adresa Statelor Unite.

Presupunand ca americanii isi ating scopul si distrug programul nuclear iranian, rusii n-ar avea motive sa fie prea nemultumiti. Pretul petrolului si gazelor ar creste, spre bucuria exportatorilor rusi. In plus, Rusia ar avea toate sansele sa puna mana pe contractele de reconstructie a Iranului si, in acelasi timp, ar obtine si un certificat de buna purtare pe plan international.

Dupa ce, ani intregi, au tot vorbit despre eforturile, legitime, ale Rusiei de a dobandi respect pe plan mondial, strategii administratiei americane au ajuns la concluzia ca Rusia are o singura prioritate: slabirea pozitiei americane. „In orice problema internationala, Moscova se va stradui sa impiedice SUA sa obtina vreun succes”, a declarat un important membru al administratiei americane, sub rezerva anonimatului.

Incercare

„Niet” si pentru Kosovo

Aceeasi pozitie adopta Moscova si intr-un alt dosar arzator al momentului, cel vizand reglementarea situatiei provinciei Kosovo. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a avertizat marti ca proclamarea independentei provinciei Kosovo este „inacceptabila”.

Totodata, Ciurkin a declarat ca negocierile dintre sarbi si albanezii majoritari in Kosovo ar putea sa se prelungeasca si dupa data-limita de 10 decembrie. In ceea ce-i priveste, albanezii din Kosovo nu sunt dispusi sa accepte alte amanari, asa cum au sugerat rusii. Incurajat de sprijinul declarat al Statelor Unite, premierul kosovar Agim Ceku a declarat marti ca provincia isi va proclama independenta inainte de 10 decembrie. „Trebuie sa avem un Kosovo independent inainte de 10 decembrie”, a spus Ceku, lasand sa se inteleaga faptul ca tara sa ar putea face acest pas intr-un viitor foarte apropiat.

„Vorbim de cateva zile, nu de saptamani, nici de luni”, a mai spus oficialul citat. Ceku a adaugat ca autoritatile de la Pristina doresc sa beneficieze de sprijinul tarilor-membre ale UE, insa nu sunt dispuse sa astepte pana cand europenii vor reusi sa se puna de acord. Rusia a avertizat ieri ca va bloca prin veto orice hotarare a Consiliului de Securitate al ONU in cazul in care se ajunge la un vot in ceea ce priveste independenta proviniciei revendicate de Belgrad, care o considera leaganul poporului sarb.