Strategia lui Nicolae Popa: rejudecarea "FNI"

Strategia lui Nicolae Popa: rejudecarea "FNI"

APĂRARE. Nicolae Popa "se gândeşte serios" să ceară revizuirea sentinţei definitive prin care a fost condamnat în dosarul "FNI".

Proaspăt extrădat din Indonezia, Nicolae Popa - timp de opt ani, unul dintre cei mai "vânaţi" români, aflat în acest moment în arestul "VIP" al Poliţiei Capitalei - "se gândeşte serios" să ceară instanţei revizuirea sentinţei definitive prin care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "FNI". Cel puţin aşa a declarat ieri avocatul său, după scurta vizită, de aproximativ 40 de minute, pe care i-a făcut-o în arest.

Revizuirea sentinţei definitive presupune, potrivit Codului de Procedură Penală, rejudecarea cauzei strict în ceea ce-l priveşte pe Nicolae Popa. Deşi este o cale extraordinară de atac, cererea de revizuire a fost invocată de-a lungul timpului şi de alţi inculpaţi care au fost judecaţi şi con - damnaţi în lipsă, după extrădarea lor în România.

Jurisprudenţa arată că, în cazurile precedente, apărătorii au făcut trimitere la articolul 522 indice 1 din Codul de Procedură Penală, coroborat cu articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin care este garantat dreptul la un proces echitabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

În traducerea instanţelor, aceste articole prevăd că "o persoană poate susţine că a fost judecată şi condamnată în lipsă atunci când o instanţă de judecată a dispus condamnarea sa, indiferent de pedeapsa aplicată şi modalitatea de executare a acesteia, fără a proceda la audierea acelei persoane, fără ca aceasta să aibă cunoştinţă despre procedura judiciară desfăşurată împotriva sa, fără să beneficieze de apărare din partea unui specialist al dreptului, de dreptul de a formula probatorii în apărare, de a combate probele prezentate de acuzare, de a participa la judecată, la audierile de martori etc".

Vinovăţia lui Popa, stabilită pe baza documentelor din dosar

Nicolae Popa a părăsit România în iunie 2000, imediat după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), când nu fusese încă acuzat de nimic. În 2001 a cerut prelungirea paşaportului turistic la Ambasada României din Jakarta, Indonezia. Oricum, Popa a început să fie căutat de autorităţi abia în ianuarie 2002 când pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă, în baza căruia a fost dat apoi în urmărire internaţională.

Nici în timpul anchetei, nici în timpul procesului care a durat cinci ani, Popa nu a fost audiat şi nu a avut ocazia să propună probe în apărarea sa. Pe de altă parte, interceptările convorbirilor telefonice între el şi Sorin Ovidiu Vîntu (făcute de anchetatori în 2009 şi ataşate dosarului în care SOV este acuzat de favorizarea infractorului) arată totuşi că Popa era la curent cu procedurile judiciare derulate împotriva sa în România.

Cu toate acestea, Procedura Penală şi CEDO îi permit să ceară rejudecarea sa în dosarul "FNI". Nicolae Popa a fost condamnat definitiv de magistraţii români în această cauză în baza documentelor din dosar care arată că el şi Ioana Maria Vlas au crescut artificial valoarea unităţilor de fond şi au creat aparenţa că FNI era performant, înşelând astfel peste 300.000 de investitori.

Pe de altă parte, Popa a înscris în propriul carnet de investitor unităţi de fond fictive, care i-au permis să retragă sume importante, de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi, care, în mare parte, au ajuns apoi în conturile lui Vîntu.

URMĂRI

Cine e noua judecătoare din dosarul "SOV-Popa"

Reîntâlnirea istorică dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi vechiul său prieten Nicolae Popa, aşteptată ieri la Tribunalul Bucureşti, va avea loc, cel mai probabil, cândva în următoarele două luni. Motivul: judecata în dosarul în care SOV este acuzat de favorizarea infractorului se va relua abia pe 20 mai.

Asta pentru că, pe de o parte, dosarul de fond se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, unde magistraţii judecă recursul unuia dintre inculpaţi (Octavian Ţurcan) la decizia prin care i s-a refuzat ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara. Pe de altă parte, judecătoarea care a preluat cauza - după ce Camelia Bogdan a fost declarată incompatibilă pe motiv că dă dovadă de o "celeritate nejustificată" - a respins cererea apărătorului lui SOV, Marian Nazat, de a-l cita ca martor pe Nicolae Popa.

Argumentul judecătoarei a fost acela că instanţei nu i-a fost comunicat deocamdată locul de de ten ţie în care a fost încarcerat Popa. Prin urmare, dacă până acum termenele în acest proces erau fixate de Camelia Bogdan săptămânal, noua judecătoare, Viorica Dinu, a ales să amâne dezbaterile în cauză aproape o lună.

Numele Vioricăi Dinu nu este chiar necunoscut pu bli cului larg. Judecătoarea a devenit celebră anul trecut după ce a achitat şi a pus în libertate un membru al Triadelor (mafia chineză), acuzat că a ucis şi a tranşat doi cona ţionali, decizie care a stârnit revoltă inclusiv printre magistraţi. În urma recursului formulat de procurori, Curtea de Apel Bu cu reşti l-a condamnat pe cetăţeanul chinez la 20 de ani de închisoare. Prea târziu însă. Acesta părăsise România.