Povestea începe în perioada în care viitorul Rege Soare era doar un copil, iar Franța era măcinată de luptele pentru putere.
În 1648, Franța este condusă de regenta Ana de Austria, mama tânărului rege Ludovic al XIV-lea (9 ani), care se bazează pe sfaturile abilului cardinal Mazarin.
Țara are de purtat războaie împotriva Habsburgilor și a spaniolilor, iar acest efort face necesară creșterea impozitelor. Aceasta provoacă revolta privilegiaților. Ei instigă poporul împotriva guvernului, invocând luxul în care se lăfăie Curtea.
Pe 13 mai 1648, Parlamentul din Paris demarează un program de reforme pentru a pune capăt abuzurilor statului. La inițiativa consilierului Pierre Broussel, se constituie o Cameră care să stabilească măsurile ce se impun.
Pe 2 iulie 1648, această Cameră îi impune Anei de Austria o chartă cu 27 de articole, care dau Parlamentului dreptul de a valida orice nou impozit.
Sfătuită de vicleanul Mazarin, regenta se preface că se supune. Însă armata sa obține o victorie mare la Lens împotriva spaniolilor.
Regenta, asigurată în privința situației externe, dispune arestarea mai multor parlamentari. Inclusiv a lui Pierre Broussel, a cărui integritate (lucru rarisim) îl face să se bucure de o imensă popularitate.
La acest anunț, Parisul se răscoală. Revoltei i s-a dat numele de Frondă („praștie”, în franceză), deoarece parizienii au folosit astfel de arme pentru a sparge geamurile susținătorilor lui Mazarin.