Cel mai recent scandal în care a fost implicat Cristan Boureanu a reaprins curiozitatea opiniei publice și în ce privește excepționala situație materială a acestuia, fostul deputat fiind, la un moment dat, posesorul a nu mai puțin de 19 terenuri în București și județul Ilfov. Interesant este că însuși fostul general al Securității Ioan Mihai Pacepa vorbea despre felul în care este posibil să se fi îmbogățit părinții lui Boureanu, descoperitorii unui zăcământ uriaș de aur în republica africană Zambia.
De altfel, în Zambia, la Lusaka a venit pe lume și Cristian Boureanu în urmă cu 44 de ani.
Generalul Mihai Pacepa , şeful Securităţii până în 1978 când a fugit în SUA, spunea că „în anul 1978, dictatorul Zambiei, Kenneth Kaunda, a luat un împrumut de 15 milioane de dolari de la dictatorul român Nicolae Ceauşescu pentru a cumpără tractoare. Multe dintre acestea nu au funcţionat. Banii urmă să-i plătească în aur, de la prospecţiunile pe care le făcea statul român, care avea 50% din extragere. Aşa că timp de trei ani, din 1980-1982, tot aurul Zambiei a alimentat conturile Securităţii”.
Agenţia de Investigaţii Media completa informațiile de mai sus cu unele proprii: „Părinţii săi (ai lui Boureanu), geologi de profesie, au primit o oferta de muncă în această ţară, după ce au descoperit marele zăcământ de aur de la Valiug. Până în 1984, tânărul a stat în Zambia. A venit apoi în România şi, după Revoluţie, în doar câţiva ani, a ajuns unul dintre cei mai bogaţi politicieni. Cum s-a întâmplat însă acest lucru, rămâne un mister. Deşi Boureanu spune că a muncit din greu pentru a face bani, realitatea pare a fi altă. Mai exact, avuţia democrat-liberalului s-ar datora şi activităţilor familiei sale înainte de 1989”.
Conform declarației de avere completate în 2012, Cristian Boureanu deţinea mai multe proprietăţi şi bunuri de valoare, având, împreună cu terţi, 19 terenuri în Bucureşti şi judeţul Ilfov, o colecţie de obiecte de uz casnic din argint estimată la 45.000 de euro și bijuterii şi ceasuri în valoare de 380.000 de euro.
De asemenea, el era acționar la cinci firme şi avea datorii de peste 4 milioane de euro, provenite din credite luate în perioada 2006-2011.
În anul 2014, Boureanu a divorțat de Valentina Pelinel. Potrivit www.ziarulring.ro, surse din preajma cuplului susţineau la acea vreme că afacerile pe care cei doi le-au făcut atât împreună, cât şi separat îi făceau să nu fie siguri ce au de împărţit şi în ce fel. Așadar, nu se știe cum s-au împărțit bunurile deținute de Boureanu și Pelinel.
“Prima oară când am lucrat pentru bani a fost în clasa a şasea când lucrăm că zilier pentru o echipa de prospecţiuni geologice, părinţii mei fiind ingineri geologi. Puţin mai târziu, am făcut ceva mai mulţi bani vânzând ziare la sfârşit de săptămâna. Câştigăm mai mult într-un weekend decât părinţii mei într-o luna. Atunci am realizat pentru prima oară că dacă vrei să ai succes, trebuie să încerci să reuşeşti pe cont propriu. Am fost de multe ori tentat să emigrez şi o dată am şi făcut-o. În anul 1994 am plecat în Africa de Sud. Un an mai târziu, am decis să mă întorc şi nu îmi pare rău pentru că în acel moment am luat două decizii care mi-au marcat viaţă: mi-am deschis o firma şi am intrat în politică. Am descoperit că mă pricep binişor la amândouă”, a explicat Boureanu originea averii sale.