Strămoșul virusului Covid a stat la pândă MILIOANE de ani

Măsuri drastice luate de guvern

Noi cercetări în privința originii virusului covid.

Strămoșul virusului Covid ar fi putut sta la pândă în animale cu milioane de ani înainte ca acesta să sufere mutația care i-a permis să infecteze oameni, susține un virolog britanic. Coronavirusul, cunoscut științific drept SARS-CoV-2, a devenit capabil să infecteze oamenii atunci când a trecut de la lilieci la oameni, posibil prin intermediul unui alt animal.

Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată anul trecut în China, iar virusul - care s-a dovedit extrem de contagios, mortal pentru oameni - a infectat de atunci cel puțin 110 milioane de oameni și a ucis 2,4 milioane. Dr. Emilia Skirmuntt, virolog evoluționist la Universitate din Oxford, studiază virușii care afectează liliecii, a spus că este probabil ca acest animal să fi purtat o versiune a virusului pentru o lungă perioadă de timp.

Oamenii de știință cred că liliecii au transmis virusul către o altă specie care apoi l-a dat oamenilor, dar dr. Skirmuntt a sugerat că ar fi putut sări peste intermediar. Care a fost „specia zero”, a spus ea, este încă neclar. Cel mai probabil, oamenii de știință nu vor identifica niciodată momentul exact în care virusul s-a răspândit de la animale la oameni.

Pangolinii, țintă falsă

Experții au sugerat că pangolinii ar fi putut transmite virusul la oameni, dar dr. Skirmuntt a spus că acest lucru este puțin probabil, deoarece se pare că virusul îi îmbolnăvește și pe ei, ceea ce înseamnă că nu ar fi „rezervoare” eficiente pentru a incuba virusul.  Dr. Skirmuntt a mai declarat: „Virusul trebuia să sufere o mutație pentru a putea sări la oameni. Strămoșul acestui coronavirus a fost găzduit de o specie de animal încă necunoscută. Acolo au fost "rezervoare" virusului timp de milioane de ani, până când unele mutații l-au transmis către alte specii și apoi oamenilor. Așa am ajuns să fim infectați cu SARS-CoV-2".

Ea a contestat teoria conform căreia pangolinele ar fi putut fi specia intermediară între lilieci și oameni. Se știe că liliecii incubează viruși care sunt relativ inofensivi pentru ei, dar pot fi periculoși pentru oameni sau alte animale, cum ar fi virusul Nipah. „Cu pangolini am văzut coronavirusuri similare”, a spus ea. „Problema este coronavirusurile pe care le-am văzut în ele, i-a îmbolnăvit și pe ei, iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple cu speciile de rezervor.

„Doar o proteină de coronavirus observată în cazul pangolinilor este 90% similară cu SARS-CoV-2. Ar trebui să fie o proporție mai mare ca să spui cu adevărat că este specia intermediară.”  Ea a mai spus că atunci când alți coronavirusuri - diferiți de cel care provoacă Covid - au infectat oamenii, au ajuns prin intermediul unei specii intermediare.

Co-evolutia pe termen lung face ca agentul patogen să prezinte mai multe simptome la infectie. Oamenii de știință suspectează că aceeași rută a fost parcursă de SARS-CoV-2, dar este greu să fim siguri, deoarece începutul pandemiei este slab documentat.

Strămoșul virusului Covid

Originea pandemiei este încă neclară în condițiile în care China a fost acuzată că a acoperit adevărata amploare a focarului, că nu a predat datele cheie unei echipe a Organizației Mondiale a Sănătății luna trecută.

Microbiologul Organizației Mondiale a Sănătății, Dominic Dwyer, care făcea parte din echipa de anchetă trimisă în China, a declarat că autoritățile din țară au refuzat să predea date din primele cazuri de pandemie. OMS a solicitat detalii cu privire la primele 174 de cazuri depistate la Wuhan la începutul lunii decembrie 2019, dintre care jumătate erau conectate la piața fructelor de mare, dar li s-a înmânat doar un rezumat.

Importanța animalelor în răspândirea bolilor continuă să fie investigată, un studiu publicat în revista Nature Communications săptămâna aceasta sugerând că următoarea pandemie ar putea proveni de la arici. Cercetătorii din Marea Britanie au folosit metode avansate pentru a prezice asociațiile dintre 411 tulpini de coronavirus și 876 de specii potențiale de mamifere gazdă. Modelul lor a „implicat” ariciul comun, iepurele european și pisica domestică, ca posibile gazde pentru noi coronavirusuri.

Echipa Universității din Liverpool a concluzionat în lucrarea lor: „Rezultatele noastre demonstrează subaprecierea mare a potențialei scări a noii generații de coronavirus la animalele sălbatice și domestice. Aceste gazde reprezinta noi tinte pentru supravegherea de noi coronavirusuri patogene umane". Ei au spus că apariția de noi tulpini este o „amenințare imediată pentru sănătatea publică”.

Din păcate, exista mai mult de 30 de ori mai multe specii gazdă pentru coronavirusuri decât se cunoaște în prezent, spun ei, care ar putea adăposti potențial tulpini noi de Covid-19. Ceea ce ne face și mai mult să bâjbâim în căutarea răspunsului științific.

Situația coronavirusului în România

În urma testelor efectuate s-a constat că numărul total al persoanelor infectate cu coronavirus românia este de 765.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 711.977 de pacienți au fost declarați vindecați.

80 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.

În intervalul 15.02.2021 (10:00) – 16.02.2021 (10:00) au fost raportate 81 de decese (42 bărbați și 39 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.045. Dintre acestea, 943 sunt internat la ati. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.749.521 de teste pcr și 215.088 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.648 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 990 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Măsuri de prevenire a infecțiilor cauzate de noul coronavirus

Strămoșul virusului Covid este responsabil și de apariția noului coronavirus, după cum se știe infecțiile cu noul coronavirus fiind principala preocupare a omenirii. Ultima raportare în România indică o îngrijorare la nivelul sistemului de sănătate publică. Vaccinarea împotriva covid19 este deocamdată singura măsură capabilă să pună frână pandemiei provocată de covid19.

Rata de Infectare rămâne ridicată în unele zone, rezultatele la nivel național față de ultima raportare fiind în creștere. O persoană infectată reprezintă un pericol în condițiile în care secțiile de terapie intensivă nu pot face față infecțiilor cu noul coronavirus.

Surse oficiale vorbesc de o creștere a numărului de decese la categoria peroanelor infectate cu coronavirusul covid19. Institutul Național de Statistică a precizat că numărul deceselor este în creștere pentru categoria de vârstă +55. Teste rapide, dar și creșterea numărului de persoane vaccinate  va face ca ceea ce ne parvine prin  informații oficiale să fie mai optimist.

Vă reamintim că potrivit cod penal, fapta de zădărnicirea combaterii bolilor este o faptă prevăzută și pedepsită de art 352, până la această oră fiind deschise dosare penale în mai multe localități. Informarea cetățenilor realizată de ministerul sănătății este importantă, dar pandemia pornită din februarie pe teritoriul româniei nu poate fi stopată decât prin cooperarea tuturor.