Străinii ne văd "crizaţi"

Revista presei.

Ziua

Străinii ne văd "crizaţi" Riscul unei "aterizari dure" a economiei s-a amplificat, iar Romania s-ar putea confrunta anul viitor cu o scadere drastica a intrarilor de capital si o contractie puternica a cresterii economice, pana la 2,6%, considera Economist Intelligence Unit (EIU).

Desi prognoza EIU indica o crestere de 2,6% pentru anul viitor, Joan Hoey, analist pentru Europa de Est al EIU, nu exclude ca economia Romaniei sa intre in recesiune. Aceasta analiza se adauga previziunilor negative al organismelor financiare inter­nationale si ale agentiilor de rating. Atat Fitch, cat si Standard&Poor's au coborat ratingul Romaniei sub pragul investment grade, subliniind capacitatea redusa a statului de a evita o criza financiara si economica severa.

Libertatea

De-ale campaniei!

Candidatul PRM la funcţia de senator, Tudora Veselu, a rămas fără telefonul mobil în valoare de 1.800 de lei, acesta fiindu- i furat chiar de alegători în timp ce susţinea un discurs în oraşul vasluian Murgeni, unde candidează. În alocuţiunea ei, Tudora Veselu spunea că vrea să se apropie de oameni şi că este un candidat sincer care le vrea binele. Afectată de cele întâmplate, Veselu a anunţat că oferă o recompensă de 1.000 de lei celui care îi va aduce telefonul înapoi.

Pedeliştii au fost bătuţi de liberali în comuna Chiajna, judeţul Ilfov

Simpatizanţii PNL din comuna Chiajna i-au luat la bătaie pe studenţii din echipa candidaţilor democrat-liberali Iulian Urban şi Mihaela Sandru, în timp ce aceştia lipeau afişe electorale în comună. Trei adepţi ai PD-L s-au ales cu mâinile rupte şi ochii vineţi după ce au fost agresaţi cu bâte de baseball. Ei s-au dus la Institutul Medico- Legal şi şi-au scos certificate, pe care le vor depune la Poliţie, unde au făcut plângere împotriva agresorilor.

Adevărul

Prioritatea UE este protejarea cetăţenilor

Uniunea Europeană pune la bătaie 200 miliarde de euro pentru depăşirea crizei. Comisia Europeană şi statele membre vor aloca peste 200 miliarde de euro pentru ieşirea din criză, respectiv 1,5% din produsul intern brut al ţărilor UE.

Măsurile la nivel naţional vor reprezenta circa 170 miliarde de euro (1,2% din PIB-ul european), la care se adaugă 30 miliarde de euro de la bugetul comunitar şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Suma anunţată de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, depăşeşte estimările anunţate de presă anterior.

Decizia urmează să fie avizată de liderii UE la Consiliul European din decembrie. Există însă riscul ca deficitul public al unor state precum Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Grecia şi Portugalia să depăşească pragul de 3 la sută.

Gazeta Sporturilor

Gigi a ajuns la mîna lui Olăroiu

Olăroiu l-a împrumutat pe Becali cu două milioane de euro, bani cu care patronul a achitat datoriile stringente

Aflat în criză acută de lichidităţi, Gigi Becali ar fi pus mîna pe telefon rugîndul-l pe fostul său antrenor, Cosmin Olăroiu, să îl împrumute cu două milioane de euro! Aflat tocmai în Arabia Saudită, acolo o unde antrenează pe Al Hilal, Oli nu a stat prea mult pe gînduri. "Cum să nu te ajut Gigi?! Ştii că eşti fratele meu!", i-a replicat tehnicianul.

Scopul acestui împrumut? Să le plătească jucătorilor o parte din primele pentru calificarea în Liga Campionilor, dar şi salariile la zi ale lui Rădoi&compania, cît şi ale staff-ului tehnic şi celorlalţi angajaţi ai clublului. Circa 200.000 de euro au fost folosiţi şi pentru deplasările la Lyon şi Munchen.

Cotidianul

Partea frumoasă a crizei financiare Dobânzi fără precedent la produsele de economisire, comisioane eliminate, controale mult mai severe la bănci, dar şi oferte interesante la cardurile de credit. Astfel poate fi descrisă partea bună a crizei financiare.

Aparenta criză de lichidităţi care caracterizează în ultimele luni mediul bancar din România nu este neapărat un lucru rău. În fapt, odată cu declanşarea crizei, sistemul bancar autohton a trecut prin transformări fără precedent care nu pot decât să avantajeze clientul. Mai ales deponenţii. Dobânzile la produsele de economisire în lei au ajuns deja în apropierea valorii de 14% pe an, în condiţiile unei inflaţii anualizate de sub opt procente.

De asemenea, tot ca urmare a instalării crizei, clientul bancar beneficiază, pentru prima dată, de o lege care să îl protejeze împotriva abuzurilor anumitor instituţii de credit care îşi rezervau dreptul de a majora oricând şi oricum costurile creditelor.

Cancan Dan Petrescu isi da demisia

Alaturi de el, doi "oficiali" ai Unirii, fosti stelisti, vor parasi clubul din Urziceni. Este vorba de managerul general, Mihai Stoica, si de directorul sportiv Narcis Raducan.

Numai de liniste nu au parte "oficialii" si jucatorii echipei Unirea Urziceni in aceasta saptamana. Normal, de vreme ce luni au un meci daca nu decisiv, cel putin tensionat. Joaca in Ghencea, iar gurile rele au aruncat deja ca varianta sigura victoria fara emotii a Stelei. Ialomitenii au luat foc. Nici unul dintre oamenii din conducerea clubului nu concepe ca echipa sa se predea. In fruntea lor este chiar antrenorul Dan Petrescu. "Nu am acuzat arbitrajul din respect pentru Steaua", spunea "Bursucul" la finalul partidei din returul campionatului trecut, atunci cand "ros-albastrii" au castigat cu 1-0, dar ialomitenilor le-a fost refuzat un penalty, la 0-0. Ceea ce nu inseamna ca Dan Petrescu n-a "innebunit" dupa acel joc ratat.

România Liberă Tsunami in Marea Neagra

Un fenomen aproape imposibil a reintrat in atentia oamenilor de stiinta dupa 107 ani. In 1901 s-a produs in Marea Neagra ultimul val nimicitor. Nu exista prea multe indicii despre ce s-a petrecut atunci, insa, cel putin teoretic, o astfel de nenorocire poate lovi coastele Marii Negre.

Deschiderea observatorului seismologic de la Eforie Nord readuce in atentia opiniei publice fenomenul cutremurelor. Romania, desi nu este un stat cu traditie in domeniul seismologiei, a recuperat mult in ultimii opt ani. Echipamente de ultima ora, transmisie online de date cu intregul Glob, specialisti, toate intr-o incercare contra cronometru cu natura – previziunea cutremurelor.