Stolnici si Corneanu, politie politica!

CNSAS incepe deconspirarea ierarhilor: IPS Nicolae, IPS Pimen Zainea, PS Calinic Argatu, IPS Andrei Andreicut, PS Timotei Seviciu, au facut politie politica.

Doi dintre cei care il vor alege pe noul Patriarh, Constantin Balaceanu Stolnici si mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, au fost etichetati oficial colaboratori ai fostei politii politice, in urma unei decizii luate ieri in Colegiul CNSAS.

Chiar daca legaturile lor cu Securitatea au fost facute cunoscute dupa 1989, dosarele din arhivele CNSAS au scos insa la iveala date noi. Surse din institutie sustin ca pentru notele informative pe care le-au semnat, atat Corneanu, cat si Stolnici au primit bani si recomandari care le-au asigurat avansarea.

Academicianul i-a turnat pe Rege si pe Ratiu Daca in privinta dosarelor preotilor s-a incercat, inca de la inceputul sedintei, fortarea unei noi amanari, in cazul academicianului Constantin Balaceanu-Stolnici, Colegiul s-a vazut in fata unor „dovezi clare de politie politica”.

Potrivit surselor citate, delatiunile semnate de academician cu numele de cod „Laurentiu” nu se refereau doar la pacientii sai straini de la Spitalul „Elias”, asa cum a marturisit, ci si „la Regele Mihai, la legionari, la Ion Ratiu”.

Nici Stolnici, nici Corneanu nu se vor retrage insa din Colegiul Electoral Bisericesc. „E treaba lor, la CNSAS, eu nu fac nicio contestatie si niciun comentariu”, s-a aratat senin academicianul dupa aflarea vestii. Mai mult, respectatul liberal a adaugat ca nu ia in calcul posibilitatea de a renunta la calitatea sa de membru al Adunarii Bisericesti sau al Academiei Romane.

„Reteaua” din Sinod

Presedinte al forului care il va alege pe succesorul lui Teoctist, Mitropolitul Corneanu considera fortata incadrarea sa in randul celor care au facut politie politica. „La ora actuala se foloseste termenul de politie politica, dar eu acest lucru nu-l simt pe constiinta mea, spune Corneanu.

Alti unsprezece ierarhi membri ai Sfantului Sinod vor fi invitati la audieri saptamana viitoare. Printre ei, nume cunoscute: IPS Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Calinic Argatu, Episcopul Argesului si Muscelului, IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Albei-Iulia, PS Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, „toti cu dosare de retea”, potrivit unor surse.

Alte nume vehiculate sunt cel al lui IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, al lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dar si al lui PS Gherasim Cristea, Episcopul Ramnicului.

Documentele gasite in arhivele CNSAS nu sunt insa numeroase si nici nu indica cu certitudine colaborarea cu Securitatea. „Din ce am verificat pana acum, sunt trei-patru la care situatia este destul de clara, insa exista alti 16 la care avem doar suspiciuni”, a spus Mircea Dinescu inainte de sedinta.

Indicii

Dosarul lui IPS Daniel, cel mai probabil ars Necunoscut in arhivele CNSAS, numele favoritului la scaunul patriarhal, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel Ciobotea, a aparut recent intr-o nota a SIE. Informarea primita de CNSAS cuprinde o lista de 13 nume de preoti ale caror dosare, aflate la un moment dat in evidentele SIE, au fost cel mai probabil arse in decembrie 1989, sustin surse din institutie.

In cazul dosarelor distruse, Colegiul nu poate lua insa nicio decizie, nici de colaborare, nici de necolaborare cu politia politica. Daca dosarele au fost arse „suntem legati la maini si la picioare si funie mai mare decat in situatia aceasta nu exista”, a explicat Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, intrebat, ipotetic, daca aceste cazuri ar putea fi solutionate.

Potrivit surselor citate, pe aceeasi lista s-ar afla numele lui Antonie Plamadeala, fost Mitropolit al Ardealului, si al lui Nestor Vornicescu, fost Mitropolit al Olteniei. Membrii Colegiului CNSAS nu exclud, totodata, ipoteza ca o parte dintre dosarele preotilor sa fie inca incadrate la siguranta nationala.

Chemati la audieri

 

Note cu pseudonimul „Ionica” Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba-Iulia. Nacut pe 24.01.1949 in Oarta de Sus, Maramures, IPS Andrei este licentiat al Facultatii de Constructii Cai Ferate Bucuresti (1972) si licentiat in Teologie - Sibiu (1978). A fost hirotonit preot celibatar pe 27 august 1978, iar pe 25 februarie 1990 - Arhiereu-vicar al Episcopiei Alba-Iulia.

Episcop titular - iunie 1990, iar din 1998 Arhiepiscop de Alba-Iulia. A recunoscut ca a colaborat cu Securitatea din anul 2000, fiind santajat cu arestarea. A dat note informative sub numele de „Ionica”. In volumul „S-au risipit facatorii de basme” (Editura „Reintregirea, 2002), IPS Andreicut recunoaste ca a semnat dupa presiunile la care a fost supus. In 2001, CNSAS a ajuns la concluzia ca „nu a facut politie politica”.

Studii la Koln si reprezentant la Ierusalim

Inalt Prea Sfintitul Pimen Zainea, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. Arhiepiscopul Pimen s-a nascut pe 25.08.1929 in comuna Greabanu, Buzau. Este licentiat in Teologie - Bucuresti (1957). Intre anii 1953-1957 a urmat studii la Institutul de Arte Plastice Bucuresti, iar intre 1976-1977 a fost la studii in Koln, Germania.

A fost staretul Manastirii Putna (1957-1961), al Manastirii Sfantul Ioan cel Nou, Suceava (1974-1977). In 1977 a slujit in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, iar intre anii 1978-1979 a reprezentat Patriarhia Romana din Ierusalim. A fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor pe 24.06.1982, iar din 1991 este Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

Note despre ierarhii greco-catolici

Prea Sfintitul Gherasim Cristea, episcopul Ramnicului. PS Gherasim s-a nascut pe 14.11.1914 in Munteni Buzau, Ialomita. In 1948 a devenit licentiat in Teologie-Bucuresti. Intre anii 1952-1970 a fost staretul Manastirii Caldarusani, Ilfov.

Hirotonit Arhiereu-vicar la Episcopia Dunarii de Jos pe 27.12.1970. Din 1984 este Episcop al Ramnicului. In perioada in care a fost staret la Caldarusani, i-a avut in custodie, cu domiciliu fortat, pe ierarhii greco-catolici care dupa 1948 au refuzat sa treaca la ortodoxie. Presa a relatat ca a dat note informative despre acestia, la cererea organelor de Securitate.

Studii in Elvetia si Franta

Prea Sfintitul Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Nascut pe 4.06.1936 la Timisoara, PS Timotei este licentiat in Teologie-Bucuresti (1957). Intre anii 1967-1968 a fost la studii de teologie in Franta si Elvetia, iar intre 1971-1972 a urmat studii de teologie la Fribourg, Elvetia.

A fost profesor la Seminarul Teologic Caransebes (1960-1961) si secretar eparhial la Episcopia Aradului si apoi la Arhiepiscopia Timisoarei (1961-1975). A fost hirotonit  episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei pe 8.02.1976. Din 1984 este Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.

Staret la Sinaia si Cernica

Prea Sfintitul Calinic Argatu, episcopul Argesului si Muscelului. Intaistatatorul argesenilor si muscelenilor s-a nascut pe 6.06.1944 in Cracaul Negru, Neamt. Este licentiat in Teologie-Sibiu (1968).

Hirotonit preot celibatar, a slujit ca preot in doua parohii din Ardeal. Tuns in monahism, devine staretul Manastirii Sinaia (1977-1981), ulterior al Manastirii Cernica (1981-1985). Este hirotonit pe 17.11.1985 ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnicului. Din 1990 este Episcop al Argesului si Muscelului.