Republica Moldova. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de strămutare depusă în cadrul dosarului în care ex-procurorul general și actual candidat la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, este judecat împreună cu doi dintre foștii săi subalterni. Este vorba despre învinuirea de abuz în serviciu, în contextul retragerii acuzațiilor în privința lui Veaceslav Platon.
Examinarea dosarului, cu sincope
Examinarea cauzei a început în 2022, dar a fost de mai multe ori pusă pe stop. Ultima amânare a intervenit după ce a fost contestată formarea completului din trei judecători. Recursul a fost examinat mai mult de 1,5 ani, din decembrie 2022 până la pronunțarea hotărârii - 9 iulie 2024.
Cei doi procurori, acum suspendați din funcții, au semnat procesul verbal al ședinței de lucru de la Procuratura Generală. Atunci, s-a luat decizia de a renunța la învinuirile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a fost semnat de către Alexandr Stoianoglo.
Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani petrecuți după gratii. Anterior eliberării, Stoianoglo a declarat că dosarul ar fi fost unul fabricat, iar omul de afaceri a fost condamnat pe nedrept la 18 ani de închisoare.
De altă parte, acuzatorii spun că Platon l-ar fi remunerat pe Stoianoglo, cu peste 63 de milioane de lei, în schimbul anulării detenției.
Cei trei învinuiți se declară nevinovați și spun că vor demonstra acest lucru în instanță.
Platon, la unison cu Șor
Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit, doar în luna iulie, peste 50 de mii de euro pentru a-și promova mesajele. Datele se cuprind într-un raport prezentat de comunitatea WatchDog.MD.
Conform datelor prezentate, în ultimele trei luni, aproximativ 136 000 de euro au fost achitate de oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon. Cu acești bani au fost plătite campanii de promovare a unor narative pro-rusești. Totodată, cei doi au plătit pentru a plasa mesaje de compromitere a referendumului.
Platon a promovat în jur de 82 de reclame pe pagina sa personală de Facebook și pe cea a candidatei la funcția de președinte Natalia Morari. Pentru promovare s-au cheltuit aproximativ 19 500 de euro.
Conform Raportului, cei doi oligarhi încearcă să manipuleze opinia publică că locul Republicii Moldova nu este în UE.
„Platon accentuează narativul că „Moldova nu negociază pe picior de egalitate cu UE condițiile pentru aderare”. Oligarhul Ilan Șor consideră că „la referendum nu se va lua în calcul opinia majorității moldovenilor”. Cei doi oligarhi continuă să promoveze o imagine pozitivă a Federației Ruse. Prin intermediul Nataliei Morari, se promovează ideea că Rusia nu prezintă un pericol iminent militar la adresa Republicii Moldova. Platon susține că termenul de război hibrid este o invenție a actualei guvernări pentru a-și ascunde eșecurile”, arată experții.