O fosta angajata spune ca n-a rezistat la Ernst&Young. La Bucuresti, colegii Ralucai se declara uluiti de mediatizarea cazului.
Tacerea si refuzul companiei Ernst&Young de a raspunde presei in legatura cu moartea Ralucai Stroescu, manager de audit al multinationalei, sunt semne de slabiciune.
Unul dintre angajatii actuali ai companiei de audit a acceptat sa vorbeasca cu reporterii „Evenimentului zilei”, dar a dorit sa ramana anonim. El a povestit atat partile bune, dar si problemele reale ale firmei in care lucreaza.
„Refuzul companiei de a vorbi cu presa vine din faptul ca nu ne asteptam ca acest caz sa fie atat de mediatizat, mai ales nu ne asteptam ca ea sa moara”, spune un angajat al companiei.
Acesta adauga: „Au venit la companie foarte multe mesaje despre Raluca, de toate felurile, de ne-am crucit. Firma e pusa la zid acum, dar pentru mine e un loc in care imi place sa merg pentru ca imi plac oamenii cu care lucrez”.
Facand referire la zvonurile potrivit carora conducerea a interzis angajatilor sa vorbeasca cu presa, o sursa din companie spune ca „nu s-a ajuns totusi la asa ceva pentru ca nu este haos aici”. Cu toate acestea, angajatul spune ca „un pas inainte este acela ca pe 30 si 1 suntem liberi”.
Odihna de pe urma
„Luni trebuia sa intre in concediu (n.r. - la doua zile dupa ce a fost gasita). Nu era deloc retrasa, mai ales ca iesea impreuna cu colegii chiar si la bowling. Poza din EVZ este de la ultimul Revelion, unde a fost cu colegii de facultate cu care se intalnea des, si nu asa cum s-a zis, ca a lucrat si de Revelion”, spune colegul Ralucai pentru EVZ.
„Dupa bani nu era innebunita, mai ales ca avea tot ce ii trebuia. Nu avea presiunea jobului, pentru ca la noi in firma nu se dau oamenii afara. Sunt persoane care la nivelul ei duc o viata normala, au familii, copii. Suntem oameni normali, numai ca, uneori, nu este bine sa te implici atat de mult.”
In legatura cu Laura Damian, care a murit anul trecut, angajatul care a vorbit cu noi ne-a spus ca „nu a murit de oboseala, cum s-a scris, ci dintr-un accident normal. Cred ca vor intenta proces (n.r. - Ernst&Young) pentru ca s-a scris acest lucru, mai ales ca nu venea extenuata de la niciun client si in plus nu era pe audit, ci la departamentul taxe”.
Compania asteapta ancheta
Compania Ernst&Young a trimis ieri un comunicat de presa in care isi exprima profundul regret pentru moartea Ralucai Stroescu. Compania aminteste ca Raluca era o persoana „constiincioasa si capabila, care era pasionata de cariera sa” si ca a fost promovata in 2006.
Elena Badea, coordonator marketing in E&Y nu ne-a putut raspunde de ce multinationala de audit nu a transmis un comunicat referitor la acuzatiile directe sau indirecte aduse Ernst&Young. „Acum se asteapta rezultatele investigatiei autoritatilor”, a adaugat Elena Badea.
MARTURII
„Stresul a fost mult prea mare in ultimii ani”
Mesajele primite la redactie sau pe site-ul evz.ro spun acelasi lucru: sa nu ne oprim cu acest caz, sa nu fie doar un subiect de articol printre celelalte teme ale zilei. Cazul Ralucai a scos la iveala nemultumirile a mii de angajati care au gasit un prilej de a spune acum ceea ce nu au indraznit sa spuna niciodata.
Un mesaj relevant vine din Canada, din Toronto. Mariana Furtos ne spune: „Aceasta stire trista m-a atins mult la inima pentru ca si eu am fost manager la Ernst&Young in Toronto si stiu prin ce a trecut Raluca. In decembrie 2006, am luat decizia sa las firma dupa 10 ani si o leafa de 6 cifre, ca sa-mi caut o alta cariera pentru ca nu am mai putut tine pasul cu cerintele pe care le impunea firma. Stresul a fost mult prea mare in ultimii ani. Conditiile de munca sunt la fel de proaste si aici (60-70 ore pe saptamana). De fapt, firma pretinde aproximativ 250-350 ore de ore suplimentare pe an. Adica acestea se adauga la cele 2.800 ore de munca”.
Maria adauga: „Sunt foarte bucuroasa ca am luat decizia sa plec. Din punct de vedere psihic, viata mea s-a schimbat in bine, in mod radical. Am afacerea mea acum. Nu merita nicio cariera, oricat de bine platita ar fi, sa o platesti cu sanatatea sau chiar cu viata”.
Colegiul medicilor
„Vom investiga cum a fost consultata tanara” Bogdan Nica, seful Inspectiei Sanitare de Stat, afirma ca, pana acum, nu a primit nicio plangere impotriva Centrului Medical Unirea. In urmatoarele saptamani va face verificari impreuna cu inspectorii sanitari din Bucuresti pentru a vedea daca centrul medical privat are angajati medici competenti si daca analizele tinerei Raluca Stroescu au fost corect facute.
Un alt tanar care a apelat, anul trecut, la serviciile medicilor de la Centrul Medical Unirea a murit, dupa ce rezultatele la analize ii iesisera bine.
Medicii spun insa ca acest caz nu are neaparat legatura cu analizele. „Orice om poate face o aritmie, un infarct sau un accident vascular cerebral, chiar daca setul de analize i-a iesit perfect”, spune medicul de familie Calin Ciubotaru.
Cum tanara avea totusi probleme de alimentatie, specialistii spun ca la analize s-ar fi putut depista o hipoglicemie ori un nivel scazut al proteinelor.
Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, afirma ca se va stabili daca a fost vorba despre o culpa medicala, doar dupa ce vor fi gata examenele legistilor.
„Vom investiga cum a fost consultata tanara, ce i-a sugerat medicul in timpul examinarii si ce decizii a luat pacientul. Daca a fost sfatuita sa se interneze, ar trebui sa existe acest amanunt in foaia de consultatie”, a declarat Cinteza. (Mihaela Naftanaila)
SEMNAL DE ALARMA
2,2 milioane de oameni mor anual din cauza muncii
Bolile profesionale si accidentele de munca ucid, in fiecare an, 2,2 milioane de oameni, in timp ce 270 de milioane de persoane sunt ranite la locul de munca.
Alte 160 de milioane sufera de boli profesionale, se arata intr-un raport publicat de Organizatia Mondiala a Muncii (OIM), astazi fiind Ziua Internationala a Sigurantei si Sanatatii.
„Accidentele de munca nu vin la pachet cu jobul. Experienta ne arata ca cele mai multe accidente de munca pot fi prevenite”, puncteaza Sameera Maziadi Al-Tuwaijri, director in cadrul OIM.
In Romania, 4.764 de angajati au fost implicati anul trecut in accidente de munca, dintre care 353 au murit, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei sindicale Cartel Alfa.
Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca cel putin 200.000 de oameni mor din cauza unor forme de cancer provocate de conditiile de lucru.
Sursa citata semnaleaza ca aproape 125 de milioane de oameni din intreaga lume inhaleaza azbest la locul de munca, ceea ce duce la cel putin 90.000 de decese pe an. Iar alte mii mor din cauza expunerii la benzen, un compus organic utilizat pe scara larga in industria chimica si cea a diamantelor, sau a cancerelor cauzate de fumatul pasiv la serviciu. (Ana-Maria Adamoae)
PROFIL
Centrul Medical Unirea are 35.000 de pacient Centrul Medical Unirea a fost infiintat acum 12 ani, in Bucuresti, de un medic german, Wargha Enayati, care a terminat Facultatea de Medicina in Romania. Pana in prezent, centrul privat are peste 35.000 de abonati, majoritatea companii private, ai caror angajati au in general sub 40 de ani.
CMU este prezent in 55 de orase din tara si are peste 100 de clinici partenere. In Bucuresti exista noua filiale. In fiecare unitate lucreaza 30-40 de medici, full-time, dar exista colaborari cu peste 100 de medici, de diverse specialitati.
Exista voci care spun ca serviciile CMU sunt scumpe, dar pretul abonamentelor se negociaza cu fiecare firma in parte. O consultatie la un medic costa intre 70 - 80 lei, analizele de sange - 80 lei, o ecografie - 120 lei.