Deși infecțiile, cauzate de varianta foarte transmisibilă Omicron, ating în continuare niveluri record, datele continuă să arate că internările la spital și la terapie intensivă nu cresc în concordanță cu cazurile. În aceste condiții Austria ridică „restricțiile pentru persoanelor nevaccinate”. Iar Elveția a anunțat că se pregătește, de asemenea, pentru o redeschidere totală.
Austria ridică „restricțiile celor nevaccinați” pe măsură ce Europa se deschide încet. Urmează Țările de Jos, Danemarca, Belgia și Franța, care săptămâna trecută au început să ia măsuri pentru a reveni la o aparență de viață normală.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că de sâmbătă viitoare, magazinele și restaurantele vor putea rămâne deschise până la miezul nopții, iar numărul maxim de persoane care pot participa la evenimente va crește de la 25 la 50.
Țara a devenit, de asemenea, săptămâna aceasta, primul stat membru al UE care a impus vaccinarea obligatorie din punct de vedere legal pentru adulți, în temeiul unei legi care îi obligă pe cei care refuză injecția cu amenzi de până la 3.600 de euro de la mijlocul lunii martie.
Guvernul danez a declarat: „Covid-19 nu mai trebuie catalogat drept boală critică social” după 31 ianuarie
Anunțul lui Nehammer a venit în momentul în care Austria a ridicat un blocaj care – deși s-a dovedit dificil de aplicat – a interzis, în principiu, celor care nu au fost vaccinați să-și părăsească locuința începând cu 15 noiembrie 2021.
Restricțiile privind circulația persoanelor nevaccinate au fost ridicate de astăzi, deși acestora le este interzis să mănânce în restaurante sau să intre în magazine neesențiale.
Noile infecții zilnice cu coronavirus au crescut în Austria, dar presiunea asupra spitalelor s-a diminuat, iar valul este de așteptat să atingă un vârf în jurul datei de 7 februarie, a declarat directorul de sănătate publică, Katharina Reich.
Ministrul elvețian al Sănătății, Alain Berset, a cerut ridicarea restricțiilor spunând că dorește o redeschidere „turbo”
Între timp, în Elveția, experții care au studiat atât ratele de infecție locale, cât și cele germane au spus că Omicron este semnificativ mai infecțios, dar aparent mai puțin sever decât varianta Delta și că „este puțin probabil să provoace un număr record de internări la ATI”.
Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a mai spus că guvernul ar trebui să pună bazele unei reveniri fără probleme la normal, argumentând că, deși vârful valului Omicron ar putea fi peste câteva săptămâni, economia nu poate aştepta.
Datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au sugerat luni că țara, care înregistrează un număr record de infecții, nu și-a atins obiectivul de a vaccina 80% din populație înainte de sfârșitul lunii ianuarie.
De luni, 75,8% dintre germani au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19, plasând țara în urma altor țări europene mari, inclusiv Italia, Franța și Spania.
Organizația Mondială a Sănătății a spus că este „plauzibilă” ideea că varianta Omicron ar însemna finalul pandemiei devenind mai „gestionabilă” doar că situația rămâne încă imprevizibilă, informează theguardian.