Steven Ausnit, 83 de ani, fiul celebrului industriaş interbelic Max Ausnit, a recuperat deja o parte din proprietăţi. Dintre acestea, cea mai cunoscută este un palat din Bucureşti pe care i l-a vĺndut, în două zile, lui Gigi Becali.
Pentru proprietăţile industriale pe care tatăl său le-a de- ţinut, a primit 13 milioane de dolari sub forma unui titlu de stat pentru Fondul Proprietatea. A mai primit înapoi 20 de case din oraşul Oţelul Roşu, pe care le-a cedat gratis chiriaşilor.
EVZ: Sunteţi prima persoană care dă casele gratis chiriaşilor. De ce? Steven Ausnit: Dacă sunt oameni săraci care trăiesc în casele alea de ani întregi, eu nu am nicio nevoie să-i dau afară. Nici nu vreau să fac aşa ceva pentru că merge contra psihologiei mele. Dacă era un vechi comunist devenit capitalist cu o grămadă de bani era altceva.
Pentru Reşiţa, ce despăgubiri aţi primit? Am primit un titlu de stat care are o valoare de 13 milioane de dolari aproximativ. Vrem să-l schimbăm în acţiuni, dar ne fac porcării. Fondul Proprietatea ar trebui să meargă înainte, să se facă licitaţie pentru valoarea fondului şi conducerea lui. A durat 9 luni numai pĺnă au trecut o ordonanţă pentru asta. Numai după ce i-am ameninţat că îi ducem la Curtea Europeană au făcut asta.
Cum trebuia statul romĺn să gestioneze problema retrocedărilor? Dacă eram eu statul făceam o lege aproximativ ca Legea 10. Nu e aşa proastă ideea cu fondul. Este înţelept, pentru că dă înapoi oamenilor cărora li s-au furat averile, fără să consume o sumă enormă din bugetul statului. Dar aş fi făcut asta în 1990. Numai că atunci a venit domnul Iliescu la putere, care e un vechi şef comunist.
Cĺt de bogat sunteţi? Destul de bogat. Atĺt de bogat încĺt nu am nevoie de casele unor oameni. Numai ce am căpătat de la Becali este mult.
I-aţi vĺndut scump palatul? Afacerea s-a încheiat după ce am vorbit cu el zece minute la telefon.
Aşa putere de convingere are? Mi-a dat preţul meu! Am discutat puţin preţul şi era ce voiam. Mi-a spus că facem afacerea în două zile. M-am gĺndit că două zile e cam puţin pentru aşa o afacere. Vorbim de milioane. Ziua următoare s-au întĺlnit avocaţii şi apoi a plătit.
În America se fac aşa repede afacerile? M-am speriat. Noi nu facem aşa afacerile. S-a dus numai să se uite la casă, fără să verifice actele, şi gata.
Cĺnd aţi plecat din Romĺnia? În vara anului 1939. Eram pe muntele Semenic, la Vila Klauss. Eram la şcoală în Anglia şi vara mergeam acolo. M-a chemat tata la Bucureşti imediat. Mi-a spus să nu discut şi să vin. După aceea l-au arestat.
De ce l-au arestat? Regele Carol şi Malaxa l-au acuzat că ar fi furat din propria companie. A fost condamnat şi l-au trimis la Jilava.
Cum a scăpat de acolo? Antonescu l-a pus în sanatoriu. Cĺnd a fost rebeliunea legionară, ăştia i-au căutat peste tot pe cei pe care voiau să-i omoare. Tatăl meu era pe listă. I-a văzut venind în sanatoriu şi s-a ascuns într-un dulap cu lenjerie murdară. A fost salvat de un diplomat francez, prieten bun, care l-a luat cu o ambulanţă. Apoi l-au lăsat în arest la domiciliu pentru că nu avea cine să conducă uzinele.
Era în arest la domiciliu, cum a putut să fugă din ţară? Avea un prieten aviator, Matei Ghica. Cu o seară înainte de a zbura a venit la noi acasă, la palatul vĺndut domnului Becali, un prieten care arăta cam ca el. El a ieşit cu maşina lui tata şi a fost urmărit. Tata a plecat cu altă maşină. Au zburat în Egipt.
Cĺt de mare a fost averea lui Max Ausnit? Nu ştiu exact la valoarea de astăzi. Poate 60 de milioane de dolari. Asta e numai o parte.
Aţi identificat toate proprietă- ţile? Este foarte complicat. Am mers pe uzinele Reşiţa şi pe Nădrag- Călan-Oţelul Roşu. Astea mai mari. Uzinele şi Domeniile Reşiţa erau imense: Reşiţa, Anina, Oraviţ a. M-am gĺndit atunci să merg pe calea cu Fondul Proprietatea. Poate că e o greşeală, dar asta am decis. Am rămas cu mult mai puţin decĺt ar fi valorat.
De ce? Nu s-au găsit actele. Pe de altă parte, moştenitorii lui Malaxa au găsit absolut toate actele, pentru 350 de milioane de dolari. Mă întreb cum de au rămas actele lui Malaxa şi ale noastre au dispărut? Totuşi, tatăl meu era specialistul! Malaxa şi restul erau pe lĺngă. Dar pe tata l-au pus în puşcărie. Regele Carol şi Malaxa, fiecare, au căutat să ia cĺt mai mult. Dar acum am făcut pace cu moştenitorii Malaxa pentru că nu avem de ce să ne certăm.
MAX AUSNIT A construit industria interbelică Max Ausnit a fost acţionar la cea mai mare companie din Romĺnia interbelică: Uzinele şi Domeniile Reşiţa care avea, în 1938, peste 16.600 de angajaţi şi cel mai mare capital social. Împreună cu fratele său, Edgar, deţinea societatea Titan-Nădrag-Călan, cu peste 4.900 angajaţi.
În 1939 a fost acuzat de delapidare. Înainte de terminarea războiului a reuşit să fugă din ţară. Familia Ausnit a reluat afacerile în SUA, în domeniul ambalajelor din plastic, înfiinţĺnd o companie care a fost vĺndută în 1978 cu 17 milioane de dolari.
Max Ausnit a murit în 1959, în SUA, la zece ani după ce statul comunist i-a confiscat toată averea. Steven Ausnit, fiul industriaşului, a deschis apoi o companie similară în Canada. Acum, fiul lui Steven Ausnit este asociat la una dintre cele mai mari companii producătoare de ambalaje din Rusia.