Sterling Resources invocă forţa majoră cu privire la perimetrele din Marea Neagră

Sterling Resources invocă forţa majoră cu privire la perimetrele din Marea Neagră

Compania canadiană Sterling Resources Ltd. a invocat forţa majoră cu privire la perimetrele sale de exploatare petrolieră Midia şi Pelican din Marea Neagră, susţinând că nu poate executa operaţiunile curente din motive independente de voinţa sa.

Sterling a transmis o notificare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în acest sens.

Compania a obţinut de la autorităţile guvernamentale competente acordurile de mediu şi de foraj necesare desfăşurării operaţiunilor în Perimetrele Midia şi Pelican, la începutul anului 2011.

ANRM a aprobat programul de lucrări pentru anul 2011 în baza căruia Sterling are obligaţia de a executa anumite activităţi offshore care cuprind forajul a două sonde offshore, achiziţia a 1.050 km profile seismice 2D şi efectuarea de investigaţii şi studii pentru dezvoltarea Descoperirilor Ana şi Doina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit companiei, în luna iulie 2009, Parlamentul României a adoptat o lege care impune obţinerea de autorizaţii de construire pentru anumite activităţi desfăşurate în zona offshore.

"Sterling a solicitat autorităţilor competente clarificări cu privire la această cerinţă, dat fiind că operaţiunile avute în vedere în baza programului de lucrări pentru anul 2011 par a cuprinde în mod clar elemente care necesită eliberarea unei autorizaţii de construire. Punctul de vedere al Sterling, după ce a primit răspuns de la unele din autorităţile guvernamentale relevante, este că în momentul de faţă autorităţile guvernamentale nu sunt în măsură sau nu doresc să elibereze autorizaţii de construire pentru activităţile petroliere care se desfăşoară în zone offshore", este menţionat în comunicat.

Soluționare prin arbitraj internațional

Potrivit Sterling Resources, efectul acestei situaţii, pe care compania o priveşte ca fiind de natură politică, este acela de a fi generat imposibilitatea de a efectua operaţiuni petroliere.

Sterling a transmis ANRM o notificare în care a precizat că evenimentul este unul de forţă majoră, conform acordului de concesiune.

"Sterling a transmis ANRM o notificare, precizând că lipsa totală de claritate cu privire la procedura aplicabilă şi competenţa în materie de eliberare a autorizaţiilor de construire reprezintă un eveniment de Forţă Majoră conform Acordului de Concesiune", se arată în comunicat. Astfel, potrivit prevederilor Acordului de Concesiune, ANRM trebuie ca, în termen de 15 zile de la notificarea respectivă, fie să accepte invocarea forţei majore, efectul fiind prelungirea duratei acordului petrolier, fie să o respingă, fapt care ar plasa cele două părţi într-o procedură de soluţionare a disputei intervenite, care ar putea în cele din urmă să fie rezolvată pe calea arbitrajului internaţional.

Compania a mai enționat că intenţionează să înceapă producţia din structurile Ana şi Doina în termen de trei ani.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul în Calgary, Alberta, listată la bursă în Canada. Un contract cu scandal Compania a fost implicată într-un amplu scandal de presă, după ce, în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, contractul de explorare și împărțire a producției de hidrocarburi cu statul român a fost transformat în acord petrolier, prin care statul are dreptul doar la redevențe, conform legislației actuale. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General au început, încă din primăvara lui 2009, o anchetă în legătură cu modul în care a fost atribuită companiei Sterling Resources licenţa de explorare a zăcămintelor din platforma continentală.  De altfel, pe marginea acestui contract, Tăriceanu l-a dat în judecată pe actualul prim-ministru, Emil Boc, pentru calomnie.