Sterling nu-şi mai vinde din perimetrele petroliere de la Marea Neagră

Sterling Resources Ltd. a retras cererea înaintatÇŽ Agenţiei Naţonale pentru Resurse Minerale (ANRM), în luna mai anul trecut, privind transferul către Melrose Resources BV a unei cote de participare de 32,5% la perimetrele Pelican şi Midia deţinute în zona offshore din România, a anunţat compania canadiană.

Astfel, a încetat acordul cu britanicii de la Melrose Resources, firmă care în vara acestui an a obţinut dreptul de explorare a două perimetre petroliere câştigate la Haga din Marea Neagră, în consorţiu cu Petromar Resources, firmă din grupul Upetrom, controlat de Gabriel Comănescu.

Potrivit reprezentanţilor Sterling, imposibilitatea obţinerii aprobÇŽrii transferului a împiedicat continuarea operaţiunilor privind descoperirile Ana şi Doina din perimetrul Midia, precum şi efectuarea altor activitaţi de explorare şi evaluare în perimetrele în cauză. "Sterling, în momentul de faţă, are în vedere sÇŽ continue în mod activ desfÇŽşurarea operaţiunilor offshore, de comun acord cu celelalte companii în legătură cu care au fost înaintate cereri de transfer, respectiv PetroVentures Europe BV şi Gas Plus International BV", a precizat compania.

O afacere anchetată de procurori Sterling Resources Ltd., cotată la bursă în Canada, are sediul social în Calgary, Alberta, şi deţine active petroliere în Marea Britanie, România şi Franţa. Compania a fost implicată într-un amplu scandal de presă, după ce, în timpul guvernării Tăriceanu, acordul iniţial de explorare şi împărţire cu statul român a producţiei de hidrocarburi ce ar fi urmat să fie realizată în perimetrele din Marea Neagră a fost transformat într-un acord petrolier, prin care statul va câştiga doar din redevenţe.

De altfel, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General au început, încă din primăvara anului trecut, o anchetă în legătură cu modul în care a fost atribuită companiei Sterling Resources licenţa de exploatare a zăcămintelor din platforma continentală.