A fost scandal uriaș în ședința Birourilor Permanente Reunite, în care trebuia să se decidă ce se întâmplă cu moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR. Atmosfera a devenit tensionată după ce PNL a solicitat verificarea validității semnăturilor.
Membrii PNL au cerut, în ședința de luni, 6 septembrie, verificarea semnăturilor moțiunii de cenzură înaintată de USR-PLUS și AUR pentru două săptămâni, lucru care ar conduce la amânarea votării moțiunii de cenzură după congresul PNL. Iată cum s-a blocat ședința în care trebuia să se decidă soarta moțiunii, potrivit Antena3.
Cum s-a blocat moțiunea de cenzură. „Documentul este o bătaie de joc!”
Cristina Prună, USR-PLUS: „PNL și PSD fac împreună un abuz. Termenul de două săptămâni nu este necesar. În cinci zile de la depunerea moțiunii, ea trebuie votată, după cum arată Constituția”.
Alina Gorghiu, PNL: „Nu există noțiunea de semnătură scanată, documentul arată ca ciorna unui copil, o bătaie de joc. Când veți vota cererea PNL de verificare a semnăturilor, vă rog să faceți apelul nominal, să vedem cum votează fiecare”.
PSD-iștii care participau la ședința BPR s-au retras și au închis camerele. Anunțul a fost făcut de Lucian Romașcanu. „Nu vrem să arbitrăm între celelalte partide. Membrii PSD se retrag din ședință”, a spus acesta.
În replică, liberalul Florin Roman a precizat: „E dreptul opoziției să depună o moțiune de cenzură. Dacă ținem la democrație și parlamentarism, trebuie să respectați statutul și regulamentul Parlamentului. Nu sunt semnăturile în original. ”
Antonio Andrusceac de la AUR a făcut apel: „Lăsați să funcționeze democrația, moțiunea să ajungă la vot cât mai repede.”
Scandal în ședința BPR. „Dacă se amână, este un abuz”
Din nou, Cristina Prună de la USR-PLUS: „Semnăturile parlamentarilor sunt valide, puteți verifica simplu dacă doriți prin întrebarea lor directă. Amânarea moțiunii cu două săptămâni ar fi o aberație. Cei care cer așa ceva încalcă Constituția.”
George Simion a dat declarații despre strângerea semnăturilor și spune că partidul a adus toate semnăturile olograf. „Au confirmat parlamentarii noștri. Ce vreți să facă? Să stea în cap? Dacă se amână cu două săptămâni, este un abuz”, s-a exprimat co-președintele AUR.
Daniel Fenechiu cere ca verificările să dureze două săptămâni. Aprobarea acestei cereri ar duce la amânarea moțiunii de cenzură.
Ionuț Moșteanu cere acceptarea moțiunii de cenzură și respinge acuzațiile că sunt semnăturile nu sunt valide. „Semnătura olografă e olografă indiferent de suport. E un abuz fără precedent ca o majoritate să respingă dreptul minorității de a depune o moțiune de cenzură. Deschideți o cutie a Pandorei de care o să vă pară rău. Înmuiați democrația!”, a spus Ionuț Moșteanu.